Jump to content

Inspiráció: A nyers enteriőr ereje

2014. 11. 17. 10:11

Sokszor beszélünk a letisztult és nyers lakberendezés előnyeiről, most lássunk egy olyan példát, mely tökéletesen kifejezi ennek a nyersességnek az erejét. Az alábbi manhattani hotel dizájnere, Alex Wevoordt és az japán építész Tatsuro Miki valósította meg ezt az elmélyülésre tökéletesen alkalmas nyers, mégis erős enteriőrt a szállodában.

A belső terek egyértelműen a japán esztétika és filozófia egyik kulcseleméből, a wabi-sabiból ihletődtek. A wabi-sabi esztétika a nyugati ideállal szemben a dolgok mulandóságát, az állandó körforgást, a tökéletlenséget, az aszimmetriát, a visszafogottságot és a természetességet helyezi előtérbe. A wabi-sabi mindig társul nyugalommal, csenddel és elmélyüléssel.

A nyers, letisztult belső terek mégis hihetetlen gazdagsággal tárulnak elénk, pedig természetes anyagokat, újrahasznosított fát és terméskövet használtak csak, a berendezés pedig visszafogottan egyszerű. A nyers, nude falszínek, a vályogházra emlékeztető vakolat, a kőberakások és az egyszerű kőkandallók, valamint a minimalista, mégis kényelmes berendezés tökéletesen megfogja a wabi-sabi lényegét.





(Fotók: homeadore.com)