Jump to content

Régiből újat - Lépcső

2014. 09. 02. 18:40

Ha olyan helyre költözünk, ahol készen vár bennünket egy lépcső, azzal sok mindent alapjáraton nem tudunk kezdeni. De saját kézzel feldobhatjuk az unalmas, sötét lépcsőfokokat, mellyel akár otthounk központi eleme is lehet a két szintet összekötő lépcsősor.

Egy kis festékkel csodákra lehetünk képesek: a hagyományosan sötét lépcsőházat kivilágosíthatja egy kis színesítés. Használhatunk minden lépcsőfokra különböző színt, de az is szép, ha egy színskálán belül mozgunk, csak az árnyalatokkal variálunk.



Kellemes tengeri hangulatot varázsolhatunk a lépcsőházunkba, ha a kék különböző árnyalataira festjük a fokokat, fogódzkodóként pedig egy vastag vitorlás kötelet használjunk.

Mediterrán hangulatot csempszhetünk otthonunkba, ha Spanyolországban és Olaszországban (vagy hazai dekorboltokban, csempeáruházakban) kapható színes csempedarabokkal díszítjük a lépcsőfokok függőleges részeit.



Szintén déli országokban láthatjuk egyre gyakrabban - akár kültéri lépcsőkön - a fokok feliratokkal való díszítését. Fessük világos színűre a fokokat, a függőleges felületekre pedig írjuk fel kedvenc idézetünket, egy számunkra kedves vers sorait, vagy egy otthounkra jellemző mondást.
Szintén egyszerű, de látványos megoldás, ha egyszerűen megszámozzunk a fokokat. Egyre többen csinálják azt, hogy táblafestékkel kenik át a függőleges részeket, ahova később tetszőlegesen lehet firkálni krétával.

Ha nem akarunk ennyire díszíteni, ám rusztikus hatást szeretnénk kelteni falépcsőnkön, csiszoljuk le a fokokat, majd kenjünk át lazúr festékkel vagy fapáccal.

(Fotók: theneonblonde.com, decoradvisor.com, shelterness.com)