Jump to content

A macskák dörgölőzés közben jelzik, hogy az ember hozzájuk tartozik

2023. 02. 18. 13:01

A macskák pofáján és állán illatmirigyek vannak, dörgölőzés közben saját illatukkal jelölik meg az embert. Ezzel jelzik, hogy az ember hozzájuk tartozik.

A macskák háziasítása másként zajlott, mint más állatoké, ugyanis ők döntötték el, hogy az előnyök miatt megéri az ember mellé szegődni. Így autonómiájuk messze a legnagyobb az összes ismert háziállat közül, ezért nem várhatunk tőlük olyan hűséget, mint a kutyáktól – írja a macskák jelzéseiről összeállítást közlő Greendex.

A macskák hét jelzése
  • Dagasztás: Ezzel a macskák szeretetüket, kötődésüket fejezik ki. Ez a viselkedés a kölyökkorukra vezethető vissza, amikor még anyjuk melegének kényelmét élvezhették, és dagasztással préseltek maguknak anyatejet.

Saját illatukkal jelölik meg az embert

  • Dörgölőzés: a macskák pofáján és állán illatmirigyek vannak, dörgölőzés közben saját illatukkal jelölik meg az embert. Ezzel jelzik, hogy az ember hozzájuk tartozik.
  • Dorombolás: ezt a kommunikációt leginkább az embernek tartogatják. Ez is boldogságot, elégedettséget fejez ki. Sokszor evés közben is dorombolnak, amit vegyünk bátran köszönetnek. A cicák olykor fájdalom érzésekor is dorombolnak (például ellés vagy fialás közben). Ez azért alakulhatott ki, mert a dorombolással a macska képes megnyugtatni magát.
  • Has mutatása: a macskák egyik legérzékenyebb és legsebezhetőbb része a gyomor tájéka. Ha ezt mutatja, jelzi, hogy megbízik az emberben, biztonságban érzi magát.
  • Furcsa alvási póz: a furcsa, olykor teljesen kifordult alvási póz jelentése a hasmutatáséhoz hasonló. Bizalmat mutat az adott környezet felé. Az ilyen pózokban ugyanis nagyon kiszolgáltatott.

Százféle árnyalatban képesek nyávogni

  • Nyávogás: a macskák nyávogása rendkívül sokféle lehet. A kutatók szerint közel százféle árnyalatban képesek kiadni ezt a jellegzetes hangot. Nem mindegy, hogy kedvencünk játékra hív, a  türelmetlenségét jelzi, vagy éppen enni szeretne. Általában elmondható, hogy a mélyebb és hosszabban elnyújtott nyávogás éhséget vagy éppen agressziót, türelmetlenséget fejezi ki.
  • Farokcsóválás: az ütemes, ide-oda csóválás idegességet jelez. Ez nagy különbség a kutyákhoz képest. Az ebek ezt gyakran félre is értik, és azt hiszik, játékra hívja őket a macska. A macskák felfelé ágaskodó és tekergő farka a jókedv jele.

Forrás: Greendex

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)