Jump to content

Testbeszéd: ezek a kutyák legfontosabb jelzései

2023. 02. 14. 09:00

Érdemes megismernünk a rendkívül intelligens négylábú barátaink gyakori mozdulatainak jelentéseit.

Míg az egyszeri ásítás általában stresszt, türelmetlen várakozást jelent, addig az ismétlődő ásításokkal az eb jelzi, hogy biztonságban érzi magát mellettünk, tehát utóbbi a behódolás jelzéseként értékelhető – hívta fel rá a figyelmet a kutyák testbeszédét elemző Greendex

A portál kiemelte, hogy a kutyák szaglása kivételesen jó, 40-szer annyi szagreceptoruk van, mint az embernek, tehát az érzékelésük összehasonlíthatatlanul fejlettebb a miénknél. Tévhit, hogy színvakok, sőt kifejezetten fejlett a látásuk, csak vadászatra van optimalizálva. Még félhomályban is jól látnak, és kiválóan érzékelik a mozgást.

Valóban tompábban látják a színeket, a zöld és a vörös árnyalatokat nem érzékelik annyira. Szélesebb perspektívát fog közre a látóterük, a mélységet és a messze lévő tárgyak részleteit kevésbé jól észlelik.

Hallásuk is élesebb, képesek akár a 75 000 hertzig terjedő tartományban lévő hangokat is meghallani, míg az emberi fül tudománya megáll a 23 000 hertznél. A nagy, elfordítható, felfelé álló fülek gazdái lényegesen jobban hallanak, mint a lelógó fülű példányok. Csak az ízlelésben nyomjuk le a kutyákat, ugyanis 6-szor kevesebb ízérzékelőjük van, mint az embernek, de a négy alapízt képesek megkülönböztetni.

Hatodik érzék

Négylábú barátaink szájpadlása felett van egy apró kis szerkezet, amelyet Jacobson-szervnek vagy vomeronazális szervnek neveznek, és a feromonok felismerésére szolgál.

A kutyáknak nagyobb a bizalmuk az emberek iránt, mint a fajtársaik iránt

A kutya az egyetlen olyan állat, amely nagyobb bizalommal van az ember, mint a saját fajtársa iránt. Ha semleges közegben a kutya mellé helyezünk egy szintén semleges kutyát és egy embert, a kutya az emberrel akar majd kapcsolatot kialakítani.

Szeretet, játékosság, behódolás

Hátsó lábra állás: így fejezik ki a szeretetüket, mint mi az öleléskor. Fajtársaikkal szemben pedig a játékosságot jelzik. Nincs baj, amíg nem morognak.

Ásítás: a behódolás jele, ha egymás után többet ásít, biztonságban érzi magát az ember mellett. Az egyszeri ásítás jelenthet stresszt, idegességet vagy várakozást. Általában séta előtt ásít egyet. Ezzel tartja kordában a várakozásból fakadó izgatottságát.

Apró fejbiccentés: olykor picit megdönti az eb a fejét, amikor a gazda beszél hozzá. Ez a figyelem jele, igyekszik úgy tartani a fejét, hogy minél jobban hallja a gazdi szavait.

Őszinte bocsánatkérés

Orr nyalogatása: az is előfordulhat, hogy csak lenyalja az ételt az orráról, de ez sokszor a bocsánatkérés jele. Legtöbbször akkor csinálja, ha rossz fát tett a tűzre, és a gazdi éppen dorgálja. Vegyük ezt őszinte bocsánatkérésnek.

 

Has mutatása: a tisztelet és az alázat jele, megadja magát, bízhatunk benne, nincsenek támadó szándékai. Sokszor játék közben is mutatják egymásnak a hasukat, ez szintén azt mutatja, hogy nincsenek támadási szándékaik.

Fenék húzása: ez betegség jele. Viszket, kellemetlen a végbelükben lévő megtelt bűzmirigyük. Az állatorvos könnyedén tud rajta segíteni. (De az ügyesebb gazda is.)

Farok a magasban: ha a hátánál magasabban van az eb farka, akkor boldog. Ha felfelé merevedik, akkor izgatott. Ha csak lógatja vagy a lábai közé húzza, akkor fél.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)