Jump to content

Idős kutyája „lelassult”? – érdemes lehet kivizsgáltatnia

2022. 08. 31. 13:49

Az emberekhez hasonlóan a kutyákat is érinti az időskori demencia. Az a kutyus, amelyik régen kirohant az ajtón, egy nap talán bizonytalanul kóborol a szekrényhez, hogy kiengedjék.

Ezzel a sajnálatos valósággal sok gazdinak szembesülnie kell, különösen, ha kutyája tíz éves vagy annál idősebb. Egy új tanulmány megállapította, hogy a kognitív problémák kialakulásának kockázata sok kutyánál tíz éves kor után minden évben 52 százalékkal nő – közölte a CNN News.

De nincs ok a kétségbeesésre, ha házi kedvencünk a kognitív hanyatlás jeleit mutatja” – mondta Dana Varble állatorvos, az Észak-Amerikai Állatorvosi Közösség vezető állatorvosa.

Túl gyakran gondolják a kisállat-tulajdonosok, hogy kutyájuk csak lelassult, és nem veszik észre, hogy vannak dolgok, amelyeket megtehetnek a kutyák öregedésével járó kognitív hanyatlás enyhítésére, lassítására vagy akár megakadályozására” – tette hozzá az állatorvos.

A passzivitás a probléma?

Kifejtette, a tanulmányok azt mutatják, hogy a szellemi aktivitás és a testmozgás ugyanúgy fontos a kutyák mentális jólétéhez, mint az emberek esetében. Az agy stimulálása fontos, és ez könnyen megvalósítható például ételrejtvényekkel.

Az ételrejtvények olyan játékok, amelyek során a játékba a gazdik jutalomfalatokat rejtenek, és a kutyán múlik, hogy ki tudja-e szedni belőlük azokat. Az ilyen tevékenységek segítenek a kutyák és a macskák agyát is lekötni a szakértők szerint. Ezenkívül a táplálékkiegészítőkről kimutatták, hogy enyhítik a fellépő tüneteket és lassítják a hanyatlást.

Egy kutatás kimutatta, hogy az azonos fajtájú, azonos egészségi állapotú, korú inaktív kutyáknál közel hétszer nagyobb volt a kutya demencia kialakulásának valószínűsége, mint a hasonló fajtájú, korú, állapotú, de aktív társaiknál. Hogy az inaktivitás vezet-e a demenciához vagy fordítva, az nem világos – közölték a tanulmány szerzői.

Emellett a tanulmány szerint a neurológiai, szem- vagy fülbetegségben szenvedő kutyáknál nagyobb volt a kognitív hanyatlás kockázata.  Jó hír viszonták a tanulmány szinte egyáltalán nem talált kognitív hanyatlást a tíz évesnél fiatalabb kutyáknál.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni

Az állatorvosok évek óta tanulmányozzák a kutyák demencia jeleit és tüneteit, hogy jobban megértsék azt, és segítsenek a rájuk bízott háziállatokon. A szakértők szerint a következőkre kell figyelni:

  • dezorientáltság:gondot okozhat a tájékozódás a házban az állat számára
  • változások az alvási ciklusokban:a kutya összekeveri a nappalt és az éjszakát, és az éjszakai álmatlanság túl sok nappali alvást eredményezhet
  • házi nevelés:egyes kutyák elfelejtik a sok éve tartó szobatisztaságot
  • változások a szociális viselkedésben:a kutya különösen ragaszkodóvá, félőssé vagy esetleg antiszociálissá válhat
  • változások a fizikai aktivitásban:a kutya elveszítheti érdeklődését a kedvenc játékai, más kutyák és az emberek iránt

Vigye kutyáját az állatorvoshoz, ha a fenti jelek bármelyikét észleli, és minél előbb teszi, annál jobb. A korai beavatkozás meghosszabbíthatja háziállataink életét és javíthatja életminőségét” – összegezte az állatorvos.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)