Jump to content

Közel kétszáz évig rejtőzött a kutatók elől ez a növény

2022. 07. 08. 13:21

A szakértők eddig nem ismerték fel, hogy a botanikus kertekben őrzött növények egy korábban azonosítatlan fajt alkotnak.

Egy új tanulmányban a szerzők az óriás-tündérrózsák egy új faját írták le – számol be a BBC. A különleges növények 177 éven át „rejtőztek” a kutatók elől: régóta az angliai Kew Gardens (Királyi Botanikus Kertek) herbáriumához tartoztak, de tévesen egy másik faj tagjaiként azonosították őket.

Lucy Smith, az intézmény botanikai illusztrátora és kollégái a közelmúltban egy vizsgálat során ismerték fel, hogy a növények egy korábban ismeretlen fajhoz tartoznak. A csapat arra jutott, hogy ez a legnagyobb vízililiom, a levelek 3 méternél szélesebbre is megnőhetnek. A faj a bolíviai óriás-tündérrózsa (Victoria boliviana) nevet kapta, mivel Bolíviában, az Amazonas folyórendszer egyetlen vízgyűjtő medencéjében fordul elő – írja a National Geographic. 

The world’s largest species of giant waterlily has been identified by scientists, with leaves growing over 10 feet wide and able to support the weight of at least two people pic.twitter.com/jqtMyMhpF9


Carlos Magdalena kertészeti szakértő régóta gyanította, hogy a növény különbözik a két ismert óriástündérrózsa-fajtól. A Királyi Botanikus Kertek csapata bolíviai intézményektől beszerzett magokat kezdett el növeszteni, azonos körülmények között pedig a két másik faj egyedeinek fejlődését is elemezték. Magdalena szerint a vizsgálattal már egyértelművé vált, hogy a bolíviai vízililiomok külön fajt alkotnak.

 

Smith illusztrációkat is készített a három növényfajról. Mivel virágaik csak sötétben nyílnak, éjszaka is ki kellett látogatnia az üvegházakba. A szakértő kiemelte, munkája során egyre egyértelműbbé váltak számára a fajok közötti különbségek.

A hatalmas tündérrózsákat az 1800-as években fedezték fel, tudományos nevük Viktória királynőre utal. A botanikus kerteknél 1852-ben építették fel a vízililiomok házát. Noha a csodálatos növények régóta ámulatba ejtik a nyugati embereket, a fajokról meglehetősen keveset tudni, mert alig tanulmányozták eddig őket.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)