Jump to content

Kilenc mérgező étel, ami halálos lehet házi kedvencünk számára

2022. 04. 07. 11:36

Sok gazdi a legfinomabb falatokkal kedveskedik kutyájának, mert a legjobbat akarja házi kedvencének. De ha nincs tisztában azzal, hogy valójában mit is ehet, beláthatatlan következményei lehetnek a „gondoskodásnak”.

A londoni Battersea Állatmenhely szakértői kilenc olyan élelmiszerre hívták fel a figyelmet, amelyekkel a kutyatulajdonosoknak szigorúan tilos megetetni házikedvenceiket.

Bár igazán csábító, hogy kutyáinknak adjuk a maradék ételt, hiszen öröm velük megosztani, másrészt nem vész kárba a sok kidobandó falat. Ezt azonban ne tegyük! Körültekintőnek kell lennünk, mielőtt bármit odaadnánk. Sok emberi táplálék mérgező lehet a számukra, legrosszabb esetben, akár végzetes is.

Az állatmenhely szóvivője elmondta, hogy a kutyák telhetetlenek és sóvárgók, amikor ízletes csemegékhez juthatnak, de nem minden hétköznapi étel és ital veszélytelen a számukra. Akár egy kis mennyiség is végzetes lehet. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

Íme, a kilenc tiltólistás élelmiszer, amely mérgező és szigorúan tilos a kutyák számára:

Főtt kukorica

Bár a kukoricát a kutyák meg tudják emészteni, a csutkája bélelzáródást okozhat és tragikus kimenetele lehet, ha kedvence megeszi.

Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma

A hagymafélék, legyen az száraz, nyers vagy főtt, különösen mérgező a kutyák számára, amely gyomor-bélrendszeri irritációt és vörösvértest-károsodást okozhat. A betegség jelei nem mindig jelentkeznek azonnal, akár néhány napba is beletelhet, mire észlelhető a baj.

Avokádó

Nem is gondolnánk, hogy az avokádó, egy úgynevezett persin (gombaölő méreg) nevű anyagot tartalmaz, amely a leveleiben és gyümölcsében található meg. Hányást és hasmenést okoz a kutyának. Az emberre nem veszélyes.

Mesterséges édesítőszer (xilit)

Az édességeket, a rágógumit és a cukormentes italokat gyakran mesterséges édesítőszerrel, azaz xilittel ízesítik. Néhány mogyoróvaj is tartalmaz ilyet. Ha kutyája édesített ételt fogyaszt, a vércukorszintje leesik, ami májelégtelenséggel és véralvadási zavarokkal jár.

Csokoládé

Bármennyire is csábító a csoki, a kutyáknak szigorúan tilos a fogyasztása. A csokoládé élénkítőszert tartalmaz, az úgynevezett teobromint, amely méreg a számukra és veseelégtelenséget okozhat.

Makadámdió

A makadámdió olyan méreganyagot tartalmaz, amely hatással van a kutya izmaira és idegrendszerére, ezzel gyengeséget, duzzadt végtagokat és zihálást okozva.

Alkohol

A kutyákra már egy kis alkohol is óriási hatással van. Az alkoholos ital nemcsak mérgezést okoz, hanem betegségekhez, hasmenéshez, sőt központi idegrendszeri károsodáshoz is vezethet.

Főtt csontok

Kifejezetten hasznos, ha kutyánknak nyers csontot adunk rágcsálni, mert jót tesz a fogaknak. De a főtt csontot kerüljük! Könnyen szilánkosra törik és nagy mennyiségben székrekedést vagy legrosszabb esetben bélperforációt okozhat, ami végzetes is lehet.

Szőlő és mazsola

A mazsola számos olyan ételben megtalálható, mint például a süteményekben, kekszekben és a gabonapelyhekben. A mérgezést okozó hatóanyaga ismeretlen, azonban mind a szőlő, mind a mazsola súlyos májkárosodást és veseelégtelenséget okozhat – olvasható a Mirror cikkében.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)