Jump to content

Idén a szokásosnál is korábban támadnak a kullancsok

2022. 03. 10. 12:00

Az enyhe tél miatt az élősködők áttelelnek, és az előző évinél még nagyobb számban rohamoznak. Már a kora tavaszi kirándulásokon is tapasztalhatja bárki, hogy vannak kullancsok. A legijesztőbb kullancs okozta betegség ellen már jó ideje létezik vakcina, mivel azonban a vérszívót legtöbbször észrevesszük, és eltávolítjuk, a tünetek megjelenésekor nem is gondolunk a hónapokkal korábbi csípésre, így fel sem merül az agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór eshetősége.

Megint elmaradt a kemény tél, nem volt több hétig tartó fagyos időszak, ami visszaszoríthatná a kullancsokat. Így aztán akár az első tél végi sétán is bennünk maradhat pár vérszívó.

Világszerte körülbelül 300 faj él, Magyarországon negyvenféle kullancsról tudunk, de ezekből csak tucatnyi támadja az embert. Persze a kullancscsípések nagyobb részével nincs is baj, de elég egy-egy fertőzött példány, amik viszont komoly betegséget okozhatnak. Az sem mindegy, hogyan próbáljuk meg eltávolítani a vérszívókat.
.
A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is (legfeljebb 1,5 méter magasságban) ráakaszkodhatnak az ember bőrére. A vért adó gazdára hang- és szaginger hatására ejti rá magát.

A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt, így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott, és néha napokig észrevétlenül szívhatja a vérünket. Ezért fontos, ha „kullancsos” helyen járunk, minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.), gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

Lakos András infektológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, rengeteg népi hiedelem van arról, hogy hogyan érdemes a kullancsot eltávolítani, de ezek általában nem megfelelő eljárások.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. Semmiképpen se nyomjuk össze a testét. Ugyanis ha összepréseljük a kullancsot, nagyobb az esélye, hogy belénk kerül a kórokozó.

Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, és ne tekergessük a kullancsot, és ne fertőtlenítsük a csípés helyét eltávolítás után sem!

Amennyiben a kullancs fertőzött volt, a baktériumok már szétáradtak a szervezetben, a fertőtlenítő szer csak helyi irritációt okozhat, de a vérpályában és a bőr mélyebb rétegeiben már nem érheti utol az esetlegesen szaporodó baktériumokat, sőt, az irritáció következtében téves diagnózist állíthat fel az orvos.

Krepsz Gyöngyi zoológus rámutatott, hogy házi kedvenceink is fokozottan ki vannak téve a kullancscsípéseknek. Akik olyan területeken járnak a kutyával, ahol dús az aljnövényzet, ott számolni kell a kullancsokkal.

Többféle termék is létezik a kullancsok elleni védekezésre. Magunk és kedvencünk védelme érdekében érdemes állatorvosunknál, kisállat-kereskedéseknél vagy a gyógyszertárban tájékozódni a készítményekről.

Alkalmazhatunk nyakörvet vagy a hatásos és kényelmes rácseppentő oldatot, amely kullancsölő hatása mellett távol is tarthatja ezeket az élősködőket kedvencünktől.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)