Jump to content

Ezekkel a trükkökkel könnyen újáéleszthetjük a haldokló szobanövényeket

2022. 03. 02. 12:25

Már csupán egy-két hónap és beköszönt a valódi jó idő. Nyáron sok szobanövényünket kitesszük a szabadba, a lakásban tartott növények pedig a meleg időben folyamatosan kapják a friss levegőt. A legsötétebb napokat és a hideget már kibírták, azonban ezt az időszakot sok növény megsínyli. A következő trükkökkel könnyedén a legjobb formájukba hozhatjuk a benti növényeinket.

A beltéri növények egészségesen tartása nem minden fajtánál egyszerű. Egyes növényeket elég kéthetente meglocsolni, egy félárnyékos helyre tenni, és vígan elél. Azonban sok növénynek ennél több gondoskodásra van szüksége. Az extra gondozást mindegyik szobanövényünk meghálálja.

 
 
Így öntözzünk

A növények télen, a hűvösebb időszakban kevesebb vizet igényelnek, ezért könnyű túlöntözni őket. Öntözés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a föld felső része valóban száraz-e, csak ezután öntözzük meg. Ha túlöntözzük a növényt, akkor túl sokáig marad nedves a cserépben levő föld, ez pedig a gyökér rothadásához vezethet. Bent kevesebb napfény éri, szélmozgás sincs, ezért kevésbé párolog el a földből az a nedvesség, amit a növény nem használ fel.

Az sem mindegy, hogyan öntözünk. A legtöbb trópusi növényt öntözhetjük felülről, nem okozunk gondot, ha nedves lesz a lombozat. Azonban egyes növények hajlamosabbak a gombás fertőzésekre, ezért figyelni kell, hogy a növény tövét locsoljuk meg, esetleg a tálcába is önthetjük a vizet, ahonnan felszívja.

A legjobb víz a növények számára az esővíz, de ha a csapvizet egy napig állni hagyjuk, a klór elpárolog a vízből, és már használhatjuk is.

A táptalaj az alapja mindennek

A cserepes növények táptalaját érdemes kétévente cserélni. Az általános virágföldet felturbózhatjuk különböző szerves anyagokkal, fenyőkéreggel, komposzttal vagy perlittel. A talaj tápanyagkészletét érdemes néhány havonta pótolni. A földet érdemes kora tavasszal cserélni, amikor az egyre több fény hatására növekedésnek indul a növény.

Nagyon kényes növény esetén havonta fordítsuk meg a termőtalajt, ezzel megakadályozhatjuk hogy a föld megkeményedjen, és több oxigént biztosíthatunk a gyökereknek.

A megfelelő páratartalomra is fordítsunk figyelmet

A szoba levegője sokszor túl száraz a növényeknek. Könnyedén növelhetjük a páratartalmat, ha a tálcájába köveket és kavicsokat helyezünk, azt pedig felöntjük vízzel. A növény földjét nem éri a víz, így nem rohad be, az alulról érkező pára viszont nagyon jót tesz a lombozatnak.

Hol érzi magát a legjobban?

Minden szobanövénynek szüksége van fényre, a legtöbb azonban a közvetett napfényt kedveli, tehát ne tegyük közvetlenül az ablaküveg (különösen a déli fekvésű ablak) mögé, mert könnyedén megéghet. Az ablaktól 2-4 méter távolságban elegendő napfény éri a növényeket a megfelelő fejlődéshez, időnként meg is forgathatjuk a cserepeket.

Tisztálkodni mindenkinek kell

A benti növényeken ugyanúgy megül a por, mint a bútorokon, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a növény elegendő fényt használjon fel. Megtisztíthatjuk vizes ruhával. A nagyon apró levelű szobanövényeket akár le is zuhanyoztathatjuk.

A benti növényeknek is szükségük van a metszésre

Sokan elfelejtik, hogy nem csak a kertben található bokrokat, fákat kell megmetszeni, hanem a szobanövényeket is. A régi, már elszáradó levelektől meg kell szabadítani a benti zöldeket is, ez serkenti a növekedésüket.

A már tulajdonunkban levő növényekkel kapcsolatosan nincs választásunk, viszont ha újabb növények vásárlásán törjük a fejünket, mindenképpen tervezzünk és tájékozódjunk előtte: mennyi fényre, milyen hőmérsékletre lenne szüksége, erre alkalmas-e a lakásunk, van-e elegendő hely? Ha pedig nagyon kényes növényről van szó, akkor azt is át kell gondolni, hogy van-e időnk és kedvünk a gondozására.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)