Jump to content

Téli kertrendezés – a legfontosabb teendők a fagyok túlélésére

2021. 12. 22. 13:56

A téli hónapokban nem történik sok minden a kertben, azonban tökéletes időszak a rendrakásra, valamint a tavaszi időszakra való felkészítésre. Bár a természet a maga módján megbirkózik a fagyos hónapokkal, néhány egyszerű dolgot mégis tehetünk, hogy felkészítsük a kertünket télre.

Mit kezdjünk a felgyűlt falevelekkel?

A zöld hulladék sokak számára egyenlő a szeméttel, pedig többféle módon is hasznosítható a „maradék”. Az őszi időszakban lehullt leveleket, letört gallyakat szedjük össze és aprítsuk fel! A falevelek tökéletes talajtakaróként funkcionálnak. A feldarabolt levélhalmazt tegyük az évelő növények köré, miután a talaj megfagyott. Védhetjük vele a veteményeskertet is. A talajtakaró segít kiegyenlíteni a talajhőmérsékletet, ez megvédi a gyengébb növényeket az erős fagyoktól.

Ha maradt feleslegünk komposztáljunk, mely egyszerű alternatíva a felesleg hasznosítására, környezetbarát módon bomlik le a zöld hulladék, emellett a kertben is felhasználható anyag nyerhető ki.

Extra védelem a kemény hónapokra.

Közvetlenül tél előtt már ne metsszük meg a fákat. Az így keletkezett „sebeknek” egy hirtelen jövő fagy esetén nincs ideje begyógyulni, ami végzetes károkat is okozhat.

A fák és a cserjék is könnyebben vészelik át a fagyokat, ha jó állapotban vannak. A talajfagyok előtti időszakban locsoljuk őket bőségesen. Az első talajfagyok után szórjunk szét szerves anyagokat. Az aprított levelek itt is tökéletes megoldást nyújtanak. Ez a takaró megvédi a gyökereket a fagyoktól és segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ne felejtsük el a rózsáinkat sem. A tél kezdete előtt már ezt a növényt sem szabad megmetszeni. A rózsabokor köré felhalmozhatunk extra talajt a fagy elleni védelem érdekében, majd erre is mehet az aprított leveles talajtakaró.

Gondolkozzunk előre, készüljünk a tavaszra.

Amennyiben tavasszal szeretnénk új helyre telepíteni virágágyást, vagy veteményest, a kijelölt helyét már most fedjük be talajtakaróval vagy egy vastag műanyaggal. Ez megakadályozza, hogy kora tavasszal meginduljon a területen a gyom.

Ne feledkezzünk meg a kerti csapról sem, a fagy beállta előtt zárjuk el, és hagyjuk kicsöpögni. Végül a kerti szerszámokat helyezzük száraz, nedvességtől elzárt helyre.

Ezután már nincs is más dolgunk, mint várni a tavasz első napsugarait és kertünk újjáéledését.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)