Jump to content

Néhány trükk segíthet a büdösbogarak ellen

2021. 12. 09. 13:53

Ahogy hűvösödik az idő, megkezdik vándorlásukat a poloskák az emberlakta helyek felé. Fél évszázaddal ezelőtt szubtrópusi helyekről hurcolták be az ázsiai márványos poloskát és a zöld vándorpoloskát lárva vagy pete formában, elsősorban gyümölcsszállítmányokkal. Az elmúlt évek enyhe téli időszakai kedveztek az invazív rovarfaj elszaporodásának.

Az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska mellett ismert a csipkéspoloska is, ami rokonaival ellentétben már csípni is képes. Ezek a rovarok a klímaváltozás következtében az utóbbi években tömegesen elszaporodtak.

A magyarországon invazív fajnak számító poloskafajok között több olyan is van, amely a hidegebb időszak közeledtével kisebb-nagyobb tömegben beköltözik a lakásba rejtekhelyet keresve. A legkisebb résen is képesek bejutni, megkeserítve az ott lakók életét.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Bejutásuk ellen szúnyoghálóval, az ajtók és ablakok melletti rések nedves ronggyal való betömésével védekezhetünk, így a poloskák nem telepednek meg a szűk járatokban. A szúnyogháló egyszerű és hatékony módszer a védekezésre. Mivel a legkisebb résen is átjutnak a poloskák, érdemes időnként ellenőrizni a szúnyogháló állapotát, nem vált-e el a keretétől valahol, esetleg nem szakadt-e ki.

Ha mégis bejut a lakásba a poloska, porszívóval érdemes befogni – tanácsolják szakemberek is. Mások azt javasolják, hogy a lakásba bejutott poloskákat fogjuk el, és dobjuk a rovarokat mosogatószeres vízzel teli edénybe, és amikor ez megtelt, egyszerre lehúzhatjuk a vécén.

Ősszel a szabadban szárított ruhákban is megbújhatnak a poloskák, ezért mielőtt bevisszük a szárítót vagy a ruhát, mindenképp ellenőrizzük, nem bújt-e meg valahol egy „büdösbogár”.

Több házi praktika is ismert a poloskák távol tartására, ám ezek hatékonysága nem bizonyított. Ilyen például az ajtók és ablakkeretek befújása fokhagymás oldattal vagy ecettel. A poloskákat is vonzza a fény más rovarokhoz hasonlóan, ezért fontos a külső világítás lekapcsolása, valamint a sötétítőfüggönyök összehúzása és a redőnyök leeresztése sötétedés után.

Míg a lakásban csak „kellemetlenséget”, a kertekben és a mezőgazdaságban komoly gondot okozhatnak.

A kertekben a legnagyobb problémát az úgynevezett fitofág poloskák jelentik, melyek növényevők.

Rengeteg növényen képesek megélni, a növények virágát, termését megeszik, amivel elvonják attól a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Megszúrják és azzal élvezhetetlen ízűvé teszik a növényeket, a gyümölcsöket és zöldségeket. Kis mennyiségű termést könnyebben megvédhetünk, érdemes sűrű szövésű hálóval lefedni a veszélybe került növényt, így távol tarthatjuk a poloskákat.

Hatékony védekezési módszer valamilyen csalinövény, például gabonafélék ültetése is. A búza vonzza a poloskákat, így rendszeresen és hatékonyan összegyűjthetjük a rovarokat. Fontos, hogy a kert egész területén legyen néhány kalásznyi, időnként pedig érdemes újravetni.

Az énekesmadarak is tökéletes „riasztók”, fiókáikat ugyanis szívesen etetik poloskákkal, valamint azok lárváival is.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)