Jump to content

Ez az okosnyakörv nem engedi elkóborolni a kutyákat

2020. 11. 12. 16:49

Íme, egy újabb high-tech fejlesztés, amely nagyobb távolságban is nyomon tudja követni a kiszökött házi kedvenceket.

Az intelligens eszköz prototípusa az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) Data61 nevű, digitális fejlesztésekre szakosodott részlege és a Ceres Tag agtech cég közötti együttműködés eredményeként született meg.

A készülék segítségével a gazdák kisebb és nagyobb távolságból is szemmel tarthatják állataikat. Az ötletet a két szervezet által megalkotott füljelző adta. Ezzel folyamatosan, nyílt területen történő legeltetés közben is nyomon követhető a haszonállatok tartózkodási helye, aktivitása és aktuális egészségügyi állapota. A nyakörv prototípusa viszont ennél többet tud, és mind Bluetooth-alapú, mind műholdas kommunikációval képes működni. Amikor pedig a kutya vagy macska átlépi az előre meghatározott virtuális kerítést (geofencing), akkor a kapcsolódó applikáció azonnal figyelmeztetést küld a gazdája okostelefonjára.

Phil Valencia vezető kutatómérnök elmondta, a megoldás a Data61 beágyazott intelligencia platformján (Embedded Intelligence Platform, EIP) és a Bluetooth Low Energy (BLE) technológián alapul. Amikor a házi kedvenc az otthoni hálózaton kívül eső területre téved, akkor a nyakörv automatikusan átvált a műholdas kommunikációra, biztosítva ezzel a folyamatos kapcsolatot. A csak kisebb távolságú megfigyelésre alkalmas, Bluetooth vagy WiFi alapú eszközökkel ellentétben ez a nyakörv tehát nagyobb távolságok esetén is használható.

A piacon GPS-alapú nyomkövetők is elérhetők, ezek azonban áltában drágábbak, a mobilszolgálatók lefedettségére támaszkodnak, és több energiát használnak fel, ezért legalább heti szintű vagy még gyakoribb töltést igényelnek – tette hozzá a szakember. Az új okoseszközt viszont az állat aktivitásától függően elegendő átlagosan havi egy alkalommal feltölteni.

Amikor a kedvencünk a beállított virtuális határokon belül marad, a nyakörv automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsol. A terület elhagyásakor viszont GPS helymeghatározásra és közvetlen műholdas kapcsolatra vált.

A készülék monitorozza továbbá a szokásostól eltérő viselkedést és tevékenységeket, valamint az egészségügyi mutatókat is. Az adatok a felhőbe kerülnek feltöltésre és a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban jelennek meg. Mindezek alapján adott esetben a háziállatok személyre szabott kezelése és gyógyszerezése is könnyebben meghatározható.

A két szervezet közötti együttműködés egyébként a CSIRO Kick-Start programjának eredményeképpen jöhetett létre. Ez innovatív ausztrál startupokat és kkv-kat céloz meg, és anyagi, valamint szakmai támogatást nyújt részükre az új fejlesztéseikhez - írja az iotzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)