Jump to content

Készüljünk a téli utcai só és a kutya tappancsának harcára

2020. 10. 31. 12:41

Télen sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy séta közben a négylábú belegaloppozik a felsózott útszakaszba. A kutya mancsa viszont rendkívül érzékeny, a só kimarhatja, sőt hosszan gyógyuló allergiás bőrgyulladást is előidézhet. Ilyenkor egyet lehet tenni: meg kell védeni a mancsot a sótól!

A téli állattartás koránt sem egyszerű, főleg ha kedvencünk rosszul viseli a hideget és már a hó látványától is iszkolva menekül a lakásba. A dolgokat tetézi, hogy az első pelyhek lehullását követőn már vadul kezdik sózni az utakat, ami számunkra nagy könnyebbséget jelent a stabil haladásban, viszont a kutyának maga a pokol.

A járdákat a legtöbb helyen még mindig a hagyományos útszóró sóval árasztják el, amit egyébként a törvény tilt. Ez kifejezetten ártalmas a környezet számára, nem véletlen, hogy Nyugat-Európa legtöbb nagyvárosában már évek óta tilos sózni, helyette alternatív, környezetbarát anyagokkal kell megoldani az utak jégtelenítését. A környezetre rótt teher mellett négylábú barátainknak is fájdalmas sebeket okozhatnak, mivel megmarják, sebessé teszik az érzékeny tappancsokat.

Mivel a környezettudatosság és a kutyák mancsának épsége még mindig nem elég nyomós érv az olcsó és kézenfekvő megoldással szemben, így nem marad más, minthogy megóvjuk a kutya talpát a só marástól. Erre három féle alternatíva létezik: zokni, kutyacipő vagy nedves törlőkendő.

A kutyacipők hasznosságuk ellenére annyira mégsem tűnnek jó választásnak, mert az állatot a legtöbb esetben zavarják, irritálják és megnehezítik számukra a sétálást.

A kutyacipő butított verziója a zokni, ami kevesebb ideig bírja a szabadban, viszont nem akadályozza a közlekedésben a kutyust. Ha a zoknis megoldást választod, akkor legjobb, ha bababoltban vásárolsz, mert azok tökéletesen illeszkednek méretben az ebek mancsára.

Ha viszont nem vagy híve semmi mancsa húzott dolognak, akkor marad a gyors séta, viszonylag havas útszakaszon és az ötpercenkénti nedves törlőkendős törölgetés. Így talán kevésbé sérti az állat lábát a só, és a hatásfokot maximalizálni lehet a sétát követő lábmosással, ami teljes mértékben eltávolítja a só maradékot a mancsról és a talppárnák közti szőrből is.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)