Jump to content

A komposztálás kiváló segítség a kertben

2020. 06. 24. 15:00

Magyarországon körülbelül 150 kilogrammot dobunk ki fejenként olyan szerves anyagból, amely használható lenne komposzt készítésére – hangzott el a Duna Balatoni nyár című műsorában.

A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás. 

Komposztnak alkalmas lehet a lehulló lomb, az évelő virágok levágott szára, a zöldségek levele, szára, a lekaszált fű, a papírhulladék és még sok más szerves anyag. Azonban nem való bele műanyaghulladék, cserépdarabok, üveg, fémek, kövek és más egyéb, el nem bomló, szervetlen anyag.

A komposztkazal számára építhetünk komposzttárolót deszkából, de akár téglából is.

Úgy érdemes elkészíteni a komposztkazal keretét, hogy egy méter x egyméteres alapra, szintén egy méter magas lécrakást helyezünk. Fontos, hogy a lécek között biztosítva legyen a szellőzés, ne legyen teljesen zárt a keret oldala. Majd a lécekre helyezzük a „zöld anyagot”, majd arra kerül a háztartási hulladék, majd megint ágak, zöld hulladék és a tetejére szalma. A komposzt lényege, hogy kell neki levegő – részletezte Ware Borbála biogazda.

A komposzt nagyjából egy év alatt készül el, ha nincs benne rohadó anyag, nincs kellemetlen szaga. Az érett komposzt földszagú és tapintásra is egy humuszos, szerves anyagban gazdag talajnak néz ki.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)