Jump to content

Kutya vagy C-vitamin?

2020. 05. 11. 15:05

Házi kedvencek nélkül a ház üres, és túl egyhangú. Aki négylábúval osztozik otthonán tudja miről van szó, és aki valaha felvigyázott már kutyára, kapizsgálja a dolgot. De vajon miért leszünk nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, és miért leszünk egészségesek attól, ha van egy kutyánk?

A kutya az egyetlen élőlény, ami jobban szeret önmagánál. És ezzel a sokat hangoztatott klisével az ebek teljes jellemrajzás le lehet festeni, mert szentül igaz. A kutyádat nem érdekli, hogy hogy nézel ki reggel, milyen ruhában viszed ki sétálni, ahogy az sem, ha egész nap gorombamód viselkedtél vele, mert a nap végén ugyan olyan szeretettel néz rád.

Lélekgyógyász

A négylábúak nem csak hatalmas szívűk, hűségük, és odaadásuk miatt különlegesek az ember számára. Elvégre a kutya olykor többé válik,mint állat: az idősek egyetlen társává válik, a kirekesztett gyerek legjobb barátjává, a magányos felnőtt mosolycsalogató vigaszává.

Nincs ebben semmi természetfeletti, a tudomány számtalanszor megmagyarázta, hogy miért tesz jó a kutya. Az eb közelsége kompenzálja az elutasítottság érzését, csökkenti a magányosságét, és rendszerességet visz a mindennapokba, így nem véletlenül tartják depressziócsökkentőnek azt. A házi állattal foglalkozni kell, etetni, szeretni, és sétáltatni. Így a legmélyebb melankóliából, a legbezártabb fantáziavilágból is kirángat, épp ezért tesz jót nekünk, embernek.

Nem mellesleg a kutya csökkenti a stressz-szintet. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy elég megérinteni az ebet, vagy csak a közelben tudni ahhoz, hogy a vérnyomás csökkenni kezdjen, és az endorfintermelés fokozódjon. Ezáltal nem csak lelki egyensúlyunkra, de kedvünkre is hatással van, méghozzá nagyon is pozitívan. Szintén érdekesség, hogy a kutya simogatása közben a fejfájás enyhül, az emésztési zavarok enyhülnek, a rossz kedv csillapodik, ahogy a stressz is.

A kutya és az immunrendszerünk

Hűséges négylábú barátaink az allergia elleni védekezőképességünket is fokozzák. Ugyanis azok a gyerekek, akik korai éveikben valamilyen háziállattal éltek együtt, jelentősen ritkábban voltak érzékenyek az állati szőrökre, mert már nagyon hamar kialakult az immunitásuk az egyik fő allergénre.

A másik ok, ami miatt kedvezően hat a kutya az immunrendszerre, az a rendszeres sétáltatási igénye. Elégre a kertben tartott kutyának is igénye van a napi kétszeri sétára, nem beszélve a lakásban tartottról, ami minket is mozgásra kényszerít. A szabad levegőn, mozgással töltött idő, pedig kedvezően hat a szervezetre: a mozgás erősíti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, és javítja erőnlétünket.

Ugye, hogy megéri kutyát tartani?

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)