Jump to content

Karácsonykor se adj csokit a kutyusnak!

2019. 12. 24. 09:05

Négylábú kedvencünkkel szeretjük megosztani életünk minden szegmensét: a kanapét, az ágyat, a vacsorát és olykor az édességet is. Pedig az utóbbi számára aligha olyan édes.

Az ebek ugyan édesszájúak, ám mégsem szabad engedni a kérlelő szempárnak, mert az állat számára a csokoládé halálos finomság. A csokoládék javarészt kakaóporból készülnek, amelyek tartalmaznak teobromin-t. Ez utóbbi a kakaó fő alkotóeleme, ami hasonlít a koffeinhez. Hatása is mondhatni azonos, épp ezért nem veszélyes az emberre, ellenben az állatra igen.

Halálos édesség

Olyannyira halálos, hogy körülbelül egy 15 kilogrammos kutya számára elegendő egyetlen tábla csokoládé a végzetes pillanathoz. De mégis miért okoz az ebeknél mérgezést a vegyület, ha nekünk semmi bajunk nincs tőle?

A miértre a válasz a kutyák emésztőrendszerében keresendő. Az ebek szervezete sokkal lassabban emészti meg a teobromin-t. Akár 20 órával később is megtalálható a vérben a kutyák esetében, ami elég magyarázattal szolgál arra, hogy miért életveszélyes számukra. Már kis mennyiségű csokoládé elfogyasztása miatt is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

A mérgezés első tünetei hányinger, hányás, hasmenés, fokozott vizelés. Ezek átváltozhatnak szívritmus-zavarokká, epileptikus görcsökké, belső vérzéssé, szívrohammá, és végül halállá. A tünetek gyakorta már órákon belül jelentkeznek. Ha zihálást és szapora szívverést tapasztalsz az állaton, azután, hogy csokoládét kapott, azonnal vidd orvoshoz!

A teobromin tartalmú kakaóporok és édességekből testsúlykilogrammonként elég csupán 100-200 milligramm, de kevesebb mennyiség is nagyon ártalmas lehet a kisebb testsúlyú kutyák esetében.

Kutyacsoki?

Létezik! Sőt kereskedelmi forgalomban is kapható. Ha pedig házilag készítenél neki, megteheted, van hozzá egy kiváló receptünk.

Hozzávalók:

- 40 dkg sertés, marha vagy csirke máj
- 50 dkg liszt
- 2-3 db krumpli

Elkészítése

A májat megfőzzük vagy reszteltmáj alapot készítünk belőle, majd összeturmixoljuk.

A krumplit közben főzzük meg és törjük össze. Keverjük el alaposan és adjuk hozzá a lisztet. , A lényeg hogy nyújtható tészta legyen belőle, amit formával lehessen szaggatni. A formázás után kisütjük és kész is.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)