Jump to content

Megnyalta a kutyája, belehalt a férfi

2019. 11. 28. 20:03

Ritka fertőzést szedett össze egy 63 éves német férfi azt követően, hogy megnyalta a kutyája. Az orvosok felhívták a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy azonnal forduljanak szakértőhöz, ha furcsa, influenzaszerű tüneteket tapasztalnak.

A korábban teljesen egészséges férfi fertőzését és halálát a capnocytophaga canimorsus baktérium okozta, amely a kutyák és macskák nyálában található, ahogy az a European Journal of Case Reports in Internal Medicine jelentésében is szerepel – olvasható a CNN cikkében.

A baktérium csak rendkívül ritkán fertőz meg embereket, a statisztikák szerint egy a másfél millióhoz az esélye annak, hogy valaki elkapja, és ilyenkor is az állat harapása által jut a szervezetbe.

Jelen helyzetben azonban nem találtak sem harapásra, sem bármilyen más jellegű sérülésre utaló nyomot a férfin. Kutyája csak megnyalta a gazdáját – számoltak be róla a brémai kórház orvosai.

A férfin először influenzaszerű tünetek jelentkeztek, majd elkezdett felhólyagosodni a bőr a kezén és rohadni kezdett. A férfi az intenzívre került, de ott sem tudták megmenteni: állapota napról napra romlott, vérmérgezést kapott, vérrögök alakultak ki a szervezetében, több belső szerve is leállt, és végül szívroham vitte el.

Hasonló eset történt májusban Ohio államban, amikor egy nőnek a karjait és lábait amputálták, miután kutyája megnyalta egy sebét, és szintén megkapta a ritka fertőzést, amelyet a baktérium okozott.

 
(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)