Jump to content

Télen is etetni kell a madarat!

2019. 11. 26. 17:05

A havas téli hetek beköszöntével gondoljunk a madarak etetésére is. A kis testű énekesmadaraknak életmentő lehet az emberektől kapott táplálék.

Több száz madárfaj él Magyarországon, és ezeknek csak egy kisebb része költözik ősszel melegebb, táplálékban gazdagabb tájakra – áll a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. közleményében. A többiek nálunk igyekeznek átvészelni a telet. Akadnak olyan fajok is, amelyek még északabbról költöznek hozzánk telelni. Ilyen például a fenyőpinty, a csonttollú vagy az élénk narancssárga tollazatáról felismerhető süvöltő.

A madarak többsége egy átlagos telet emberi segítség nélkül is átvészel, de az etetés nagy könnyebbséget számukra, és jóval kevesebb példány pusztul el közülük. Az etető köré sereglő madarak megfigyelése pedig nemcsak jó szórakozás, de általa a természetről is sokat megtudhatunk.

Hasznos tudnivalók

Fontos azonban néhány alapszabályt betartani, ha belefogunk a madarak etetésébe. A Somogy megyei állami erdőket gondozó szakemberek első számú tanácsa, hogy aki november–decemberben belekezd az etetésbe, az folyamatosan, legalább a tartós fagyok elmúltáig folytassa is azt. A gyakran csak néhány grammos madarak akár egy nap alatt is elpusztulhatnak, ha nem találnak a közelben más táplálékot.

Magas tápanyagtartalmú, a madarak számára könnyen emészthető eleségeket használjunk. Az erdészek három kategóriát javasolnak. Olajos magvakat, elsősorban napraforgót vagy kölest, de akár diót, tökmagot, mogyorót is kihelyezhetünk, viszont fontos, hogy nyers formában.

Sok madárfaj szereti az állati zsiradékot: nem sózott vagy kifőzött szalonnát, faggyút, vajat, hájat vagy a boltokban is kapható úgynevezett cinkegolyót. A harmadik kategória pedig a gyümölcsök, mint például az alma vagy a körte. Ezeket feltűzhetjük a fák, bokrok ágaira, de megfelelő helyen a földre is szórhatjuk. Soha ne adjunk a madaraknak kenyérmorzsát, chipset vagy hasonlókat. Ezek ugyanis hamar megsavanyodnak, és akár végzetes hasmenést is okozhatnak az állatoknak.

Számít a jó elhelyezés

Az eleséget kihelyezhetjük a talajra szórva, tálcán, ablakra szerelt, oszlopra erősített vagy faágról lógó, külön erre a célra készített madáretetőkben is. A helyválasztáskor gondoljunk arra is, hogy a ragadozók – például a macskák – ne érhessék el egykönnyen. A táplálék mellé tegyünk egy tálcában vizet, és ne feledkezzünk meg a rendszeres takarításról sem. Ha odafigyelünk rájuk, az énekesmadarak egész télen meghálálják a gondoskodást - hívta fel a figyelmet a hirado.hu egy két évvel ezelőtti cikkében. 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)