Jump to content

Puszi osztó a kutyusod? Valamit jól csinálsz!

2019. 11. 19. 17:05

Általánosságban csak kedveskedésnek és a szeretet kifejezésének tudjuk be, ha a kutya megnyalja a gazdáját, ám valójában ennek sokkal mélyebb az evolúció és a pszichológia felé hajló jelentése van. Egészen meglepő, hogy az állatok ilyenre is képesek.

„Egy szót sem szól, mégis megért. Egy szót sem szól, mégis beszél hozzád. Egy szót sem szól, mégis örök hűséget fogad. Egy szót sem szól, mégis a világon a legjobban szeret.” Az ismereten szerző tollából származó idézet néhány sorban összefoglalja azt a néhány dolgot, amivel a kutya pillanatok alatt belopja magát az ember szívébe.

Szokták volt mondani, hogy a kutya az, aki jobban szeret még önmagadnál is. Ezt a fajta szeretet ezerféleképp tudják kifejezni, például puszival. Általánosságban a gazdi vagy más emberek kézen vagy arcon nyalását annak tudjuk be, hogy az állat kedveli őket, pedig erről sokkal többről van szó.

Ösztönös hangulatdetektor

A kutya nem csak azért osztogat állandóan puszit az őt körül vevőknek, hogy szeretetét és a kötődését kimutassa. Tény, hogy annak is betudható, de valójában a kutya ezzel az egyszerű gesztussal deríti ki, hogy gazdája épp milyen hangulatban van.

Egy friss pszichológiai kutatás ugyanis érdekes felfedezést tett közzé, miszerint az ebek nyelvük segítségével érzékelik az ember hangulatát –többek közt – és e szerint közelednek felé. A kutatásban részt vevő kutyák és emberek megfigyeléséből kiderült, hogy a boldog emberekhez a kutyák hasonló kedvvel viszonyultak, míg a lehangolt szomorú embereket finoman, mintegy támogató attitűddel közelítették meg.

Régóta ismert tény, hogy a kutya képes az ember reakcióira és érzelmeire reagálni, de most be is bizonyosodott. A fent említett esetekben a szomorú, lehangolt embereket a kutyák megnyalogatták, míg a vidámabbakkal játékba kezdtek. Ezt a viselkedésváltozást a kutatók annak tudták be, hogy a lehangolt állapotú embereknél az állatok a támogatást, biztonságérzet nyújtását igyekszenek kifejezni viselkedésükkel.

Érzelmiintelligencia?

A kutatás arra is kitért, hogy a kutyák igenis képesek felismeri a gazdájuk és úgy általánosságban az emberek érzéseit, és a megfelelő módon reagálni rájuk, valamint az empátiára való hajlamuk is megvan.

Noha a klasszikus értelembe vett, az embereknél tapasztalt érzelmi intelligencia ugyan nem tapasztalható négylábú kedvenceinknél, az alapvető érzések és érzelmek viszont igen, valamint a támogatási és empátiás készség is.

Tehát, ha legközelebb szomorú vagy és kutyusod egy percre nem tágít mellőled, akkor biztos lehetsz benne, hogy ő bizton ott lesz neked a bajban.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)