Jump to content

Országszerte komoly gondokat okoztak a szerdai viharok

2019. 05. 31. 11:17

Komoly gondot okoztak éjjel a viharok és a sok eső ország-szerte. Hajdú-Bihar megyében és Borsodban is házakat öntött el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék. Volt ahol egy nap alatt három havi csapadék zúdult le. Dédestapolcsányban három családnak kellett elhagynia otthonát – hangzott el az M1 Híradójában.

Betört a víz az udvarokba, a pincékbe és a házakba is tegnap este Dédestapolcsányban. A tűzoltók 18 helyen szivattyúzták a településen a vizet, ennek ellenére 3 családnak éjszakára el kellett hagynia otthonát.

Volt aki az árokból lapátolta a vizet és a sarat, míg mások homokzsákokkal védték házaikat. Villámárvíz csapott le a Borsod megyei településre. Az utakon mindenütt hatalmas mennyiségű víz hömpölygött.Volt olyan ingatlan, ahonnan még reggel is szivattyúzták a vizet Dédestapolcsányban. A három család ma visszaköltözhetett az otthonába, de az időjárás továbbra sem kímélte a helyieket, délelőtt is esett az eső.

Újabb problémát jelent, hogy a megáradt Bán patak utat tört magának és ledöntötte a partfalat,
egy szakaszon pedig az aszfaltot is alá mosta. Az egészségházba is betört a víz, lejött a falakról a vakolat műszerek is tönkre mentek. A település polgármestere szerint meghaladja a tíz millió forintot a települést ért kár.

Nem volt nyugodt éjszakája a debrecenieknek sem. A városra előbb egy tornádó csapott le majd hirtelen nagy mennyiségű eső is lezúdult. Még ma is kerülgették az autók az úton felgyülemlett vizet. A reggelig tartó folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően elvonult a víz az ingatlanokból.

A Pest megyei Tinnyén szintén komoly károkat okozott a heves eső.Az egyik családi ház konyhájába és szobájába is betört a víz és az iszap. A településen 50 helyre hívták a tűzoltókat, főként elöntött házakhoz és pincékhez riasztották őket de a villamoshálózat is megsérült.

A heves zivatarok miatt csütörtökön látogatási tilalmat rendeltek el a parádfürdői Ilona völgyben. A vízesés és környéke ugyanis járhatatlan és életveszélyes.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)