Jump to content

Tanácsok a tavaszi pókinvázióra

2019. 03. 07. 15:05

Hiába a kemény tél, idén újult erővel támadnak, és a szokásos fekete, vastaglábú pókok helyett, az átlátszó vagy sárgás változatok tartják terrorban az arachnofóbiásokat. Készült fel, mielőtt teljesen behálóznak!

A tavasz beköszöntével a természet is ébredezni kezd. A napsütés nem csak az első rügyeket csalogatja elő, hanem ízeltlábú barátainkat is, akik örömmel ugranak be látogatóba, és maradnak egy kicsivel tovább.

A városi pók rosszabb, mint bármely más

A pókoktól a legkeményebb férfi is undorodva ér hozzá, nem beszélve a gyengébbik nem képviselőiről, akik inkább elbarikádozzák a bejáratot, vagy fifikásan csapdába ejtik a pókot egy műanyag ételhordóval. Nos, egy szó, mint száz, a pókokat kevesen kedvelik és tűrik meg otthonukban, pedig idén fel kell kötni a gatyát, mert szép számmal igyekszenek majd megvetni lábukat a lakás sarkaiban.

A klasszikus kaszás pók, és a már-már barátságosnak is mondható városi pókok helyett idén a sárgás, átlátszó színű, nagyobb testű ízeltlábúak igyekszenek beköltözni hozzánk. A szín és méretváltozás azzal magyarázható, hogy a pókok alkalmazkodtak az urbanista környezethez, ami számukra a túlélést, számunkra a még mélyebbről fakadó undort indikálja.

A vidéki és városi pók között elsődleges különbség, hogy utóbbi nagyobb, és több utódot hoz a világra, mivel az urbanista közeg sokkal ideálisabb számára. A szilárd felületek és a kevesebb növényzet miatt magasabb hőmérséklet, valamint a táplálkozás probléma is le van tudva, elvégre az otthonok elegendő élelmiszerrel vannak felszerelkezve számukra is. Az ideális hő, és bőséges kaja mellett repedésekből is akad jó néhány, ahova előszeretettel húzódnak be, így nem kell csodálkozni, ha a városban több, nagyobb és furcsább kinézetű a pók, mint vidéken. A rossz hír már csak az, hogy a szakértők idénre igazi pókinváziót jósoltak, a kemény tél ellenére is.

Az alkalom szüli a pókot

A pókok megbújva a párkányra, erkélyre, teraszra kitett virágok közt várakoznak az alkalmas pillanatra, amikor behúzódhatnak a házba. Hiába a szúnyogháló, nyolclábú barátaink akkor is megoldják a dolgot.

Mivel gyakorlatilag bárhol képesek bemászni, így csak egy dolgot tehetünk: megelőző csapást mérünk rájuk. A pókok irtóznak a borsmenta szagától, tehát nincs más dolgot, mint az ablakpárkány, ajtó és egyéb pókbehatolásra alkalmas nyílászárók köré bormenta illóolajat csepegtetni.

Viszont, egy dolog miatt érdemes megtűrni a pókot a házban: megfogja az apró rovarokat. Ezzel neked is hasznodra válik, plusz jelzésértékkel bír. Ahol a pókok megjelennek, ott a lakás kílmája és levegője megfelelő, élhető. Ráadásként a néphagyomány szerint a pók szerencsét hoz!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)