Jump to content

Mikrochip-leolvasó segíti az elveszett kedvencek hazajutását

2018. 10. 26. 20:00

Már több mint ötven Mol-töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, amely segíti az elkóborolt állatok minél hamarabbi hazajutását. Alig három hónap alatt 121 elkóborolt kutya került vissza gazdájához.

A Vigyél Haza Alapítvánnyal a Mol még májusban kezdte meg együttműködését. A Mol bekapcsolódásával a leolvasó hálózat országossá vált, így már több mint 120 helyen készek segíteni az elveszett kutyákon, amire szükség is van, hiszen tízből kilenc kutya vidéken csavarog el – tájékoztatta a Mol Magyarország a hirado.hu-t.

Szinte minden elkóborolt kutya hazatált

Az elkóborolt állat mikrochipjének adatai egyszerűen leolvashatók a Mol-kutakra kihelyezett eszközökkel, és az alapítvány önkéntes állatorvosai segítségével a kutya könnyen beazonosítható, így gyorsan visszakerül gazdájához. Azokat az állatokat, amelyek mikrochip hiányában nem voltak beazonosíthatók, a megtaláló örökbe fogadta vagy menhelyre kerültek.

Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője elmondta, mintegy 450 töltőállomásuk kutyabarát, így az állatok jelenléte megszokott számukra. Azonban azon meglepődtek, hogy csaknem három hónap alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes Mol-töltőállomáson beazonosított mikrochipes kutya rövid időn belül visszakerült a gazdájához.

Mobilalkalmazás is segít az állatok beazonosításában

Jelenleg Magyarországon megközelítőleg másfél millió kutya él mikrochippel a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésével csak Budapesten évente több mint 200 elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni gazdájához. A kijelölt chipleolvasó helyszínek megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, az applikáció a w-ebkereso.hu/ oldalról tölthető le.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)