A tél beállta előtt most van idő és alkalom arra, hogy rendbe hozzuk kertünket és felkészítsük jövőre. A szezonális tevékenységek között a metszés és vetés domborodik ki a teendő listáról.
Első körben a diófa száraz ágait érdemes szemügyre venni. Az elhalt, felesleges ágakat csak ebben az időszakban szabad levágni, mert az év többi hónapjában a fűrészelést követőn „elvérezne” a fa.
A dió után a meggy-és cseresznyefa következik. Előbbit muszáj megmetszeni, ha formás, és nem felkopaszodott szárú, vézna gallyakkal teletűzdelt fát szeretnénk viszontlátni tavasszal. A cseresznye esetében ilyenkor kell visszavágni a vezérágat és beállítani a magasságát.
A fák megmetszését követőn jöhetnek a bogyósok. A ribiszke-, málna-és köszmétebokrok ágait szintén ilyenkor a legideálisabb visszavágni. Az elöregedett, letermett ágakat, tőből le kell vágni, akárcsak a szamóca elhalt ágait.
A szőlőre is nagy hangsúlyt kell fektetni, cserébe viszont bő termésre számíthatunk. A nem termő, elöregedett tőkéket érdemes kivágni és helyettük újat ültetni.
Vesd el!
Ha nincs mi metszeni, ültetnivaló biztos akad. Ilyenkor van itt az ideje a spenót, sóska, zöldhagyma, fokhagyma elültetésének és a fejes saláta palántájának kiültetéséhez.
Tipp: készítsd elő már most a talajt tavaszra, és lásd el műtrágyával. A földet felesleges átforgatni, de a sok csapadék és a hó majd belemossa a talajba, amit bele kell.