Jump to content

Készítsd a kertet az őszre: elő a metszőollókkal!

2018. 09. 27. 16:05

Ősszel a metszőollóé a főszerep a kertben. Felsorakoztattuk az összes fontos kültéri teendőt, amit érdemes most kivitelezni, hogy nyáron csak gyönyörködhess munkád gyümölcsében.

A tél beállta előtt most van idő és alkalom arra, hogy rendbe hozzuk kertünket és felkészítsük jövőre. A szezonális tevékenységek között a metszés és vetés domborodik ki a teendő listáról.

Első körben a diófa száraz ágait érdemes szemügyre venni. Az elhalt, felesleges ágakat csak ebben az időszakban szabad levágni, mert az év többi hónapjában a fűrészelést követőn „elvérezne” a fa.

A dió után a meggy-és cseresznyefa következik. Előbbit muszáj megmetszeni, ha formás, és nem felkopaszodott szárú, vézna gallyakkal teletűzdelt fát szeretnénk viszontlátni tavasszal. A cseresznye esetében ilyenkor kell visszavágni a vezérágat és beállítani a magasságát.

A fák megmetszését követőn jöhetnek a bogyósok. A ribiszke-, málna-és köszmétebokrok ágait szintén ilyenkor a legideálisabb visszavágni. Az elöregedett, letermett ágakat, tőből le kell vágni, akárcsak a szamóca elhalt ágait.

A szőlőre is nagy hangsúlyt kell fektetni, cserébe viszont bő termésre számíthatunk. A nem termő, elöregedett tőkéket érdemes kivágni és helyettük újat ültetni.

Vesd el!

Ha nincs mi metszeni, ültetnivaló biztos akad. Ilyenkor van itt az ideje a spenót, sóska, zöldhagyma, fokhagyma elültetésének és a fejes saláta palántájának kiültetéséhez.

Tipp: készítsd elő már most a talajt tavaszra, és lásd el műtrágyával. A földet felesleges átforgatni, de a sok csapadék és a hó majd belemossa a talajba, amit bele kell.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)