Jump to content

Barangolás a saláták világában

2018. 08. 25. 14:00

Ételeink tökéletes kiegészítői a saláták. Készíthetjük ecetesen, tejfölösen, olívaolajjal, vagy éppen szőlőmagolajjal ízesítve. A kínálat rendkívül széles! Lehet fodros, sima, kisebb-nagyobb és ízben is nagy különbségekkel találkozhatunk, így már csak ízlelőbimbóink szabhatnak határt a választásunkban.

Ahogy említettük, salátaként számos növényfaj sok-sok fajtája felhasználható, ezért összeszedtük a legismertebb fajokat és változatokat és azok legfontosabb jellemzőit. Legutóbbi terméktesztünkben 23 előrecsomagolt salátakeveréket vizsgáltunk, melyekben az alábbi fajok és fajták nagy részével találkoztunk.

Fejes saláta

A saláta gyűjtőnéven szereplő zöldségnövények közül ez a legkedveltebb. Tudományos nevén Lactuca satíva. A saláta szó hallatán elsőként a kissé kesernyés, úgynevezett „zöld ízű” fejes salátára gondolunk legtöbben, színük a világoszöldtől egészen a sötétliláig terjedhet. A fejes salátáknak több száz változatát ismerjük, legismertebb közülük a cos, a ropogós fejű saláta, vajfejű saláta és a laza fejű saláta, de létezik vadon termő rokona is, amelyet keszeg saláta néven ismerünk. A fejessaláta változata az alább részletezett jég-, lollo-, tölgylevelű-, batávia- és a római saláta is.

Jégsaláta

Az alacsony kalóriatartalommal bíró jégsaláta magas víztartalmú, húsos, ropogós levelekkel kecsegtet minket. Nem véletlen terjedt el a használata többek közt a gyorséttermi láncok, salátakeverékeket előállító gyárak, kisebb szendvicskészítő büfékig terjedően, abból az okból kifolyólag, mivel az összes saláta közül a közkedvelt jégsaláta őrzi meg legtovább a frissességét.

Fodros saláta

A fodros saláta ropogós, kellemes ízű levelei laza fejben szorosan fedik egymást. Két fajtája ismert, a Lollo Rossa (lilás, pirosas levelek) és a zöld levelű Lollo Bionda.

Tölgylevelű saláta

Fejessaláta típus, a tölgyfalevelére emlékeztető levelekkel. Nyitott fejet képez. Van belőle zöld, bordó, sőt mélybordó változat is.

Batávia saláta

A batávia saláta levele olyan friss és ropogós, mint a jégsalátáé. Színe sötétebb zöld, de van sárgás és vöröses változata is. Levelei puhábbak, mint a Lollo típusú salátáké, fejet nem képez. Csak ritkán találkozunk vele, mert nem könnyű szállítani és nem bírja a hosszú tárolást sem. Markáns, fűszeres íze van.

Endívia

Botanikai nevén Cichorium endivia. Az endíviának három típusát különböztetjük meg, az Escarole sima levelű, a Frisée (ejtsd: fríz) fodros levelű, és a metélő endívia típust, amely egyenesen felálló, hosszú, vékony, erősen szeldelt levelekkel rendelkezik. Ez utóbbi kevésbé elterjedt. Levelei szemcsés szerkezetűek, enyhén kesernyések, aminek hátterében az inulin tartalmuk áll.

Vörös cikória vagy radicchio

A cikória egy fajtacsoportja a lilásvörös ropogós levelű, világos erezetű, káposztaszerű fejet képző radicchio (ejtsd: radikkó). Íze meghatározó, mivel pikánsan kesernyés és enyhén borsos zamata miatt kitűnik a többi saláta közül.

Római saláta

A fejessaláta egyik típusa, amely hosszú levelekkel rendelkezik. Kötözősalátának is nevezik. Fogyasztása során a salátaszív felé haladva egyre édesebb levelek követik egymást. Hosszúkás alakját a kertészeknek köszönheti, mivel régebben a levelek halványítása és a csúcsos forma elérése érdekében összekötözték a leveleket, innen is ered a kötözősaláta elnevezés. Napjainkban már ezzel nem kell bajlódniuk a kertészeknek, mivel növénynemesítés során megoldották a kötözés kérdését.
Mini római saláta
A római saláta mini változata, amely kicsi, rendkívül tömör fejet képez, és a római salátáknál megszokott módon zsenge, lédús és édeskés íze van. Salátaszívként is értékesítik, Van belőle zöld és bordó változat is.

Salanova saláta

Rendkívül konyhabarát típus, mert torzsáját eltávolítva a saláta szinte egyforma méretű és színű levélre esik szét, melyek egyszerűen moshatók, majd tálalhatók. Két alapvető típusköre van, a Salanova® és a Crispy Salanova®, de a Salanován belül van fejes- és tölgylevelű, sőt mindegyikből bordó változat is. A Crispy Salanova®-ra jellemző, hogy a leveleket még tovább lehet szeletelni anélkül, hogy a levelek veszítenének dekoratív külsejükből.

Madársaláta

A galambbegy-, más néven madársaláta (Valerianella locusta) semmilyen rokonságban nincs a fejessalátával. A hideg időszakok salátája, átvészeli az enyhébb téli időjárást is. Gyors fejlődésű, magról könnyen szaporítható, évente akár kétszer is szedhetjük. A madársaláta kisméretű (10-40 cm), élénkzöld, kanálra emlékeztető lédús levelei kötegeket alkotva fejlődnek ki a növényen.

Borsmustár, azaz rukkola

A borsmustár (Eruca sativa) szintén távol áll a fejessalátáktól, inkább a mustár rokona.Közismertebb neve rukkola. Levelei borsos-enyhén csípős ízűek, többeket az ízük tormára, vagy dióra emlékeztet. Pikánsságát a benne lévő mustármagolajnak köszönheti. Meghatározó íze végett nem mindenki kedvence, viszont aki szereti a különlegességeket előszeretettel fogyasztja a finom, élénkzöld, cakkos leveleket.

Gyermekláncfű

Tudományos neve (Taraxacum officinale) is mutatja, hogy egy valódi saláta különlegességgel van dolgunk. Már régebben is előszeretettel gyűjtögették a gyermekláncfű leveleit kora tavaszi saláták készítéséhez. A gyermekláncfű gyökere és sárga virágzata gyógynövényként is használatos, könnyen beszerezhetjük, mivel rétek, legelők, kertek leggyakoribb gyomnövénye.

Frizé saláta

Világoszöld színű, fodros levelekből álló, frizé saláta az endívia rokonságába tartozik. Levelei enyhén kesernyések, zamatának és formás leveleinek hála, salátakeverékünk dísze lehet.

Tatsoi

Származását tekintve hazánkban még kevésbé ismert, ízében lágy, távol-keleti levélzöldségről beszélünk, melynek levelei kiskanál formát öltenek és kellemes mustárra emlékeztető ízzel rendelkeznek.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)