Jump to content

Ne hagyjuk őszre a kémények ellenőrzését!

2018. 08. 13. 17:15

Tombol a nyár, de már most célszerű időpontot kérni a kéményseprőktől azoknak, akik családi házban laknak, hiszen ilyenkor rövidebb a várakozási idő és a nyári szabadság alatt – amennyiben otthon tartózkodnak – könnyebb megoldani a vizsgálatot – tanácsolja Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 

Augusztus közepéig tart a nyaralási szezon, amikor az emberek huzamosabb időre hagyják üresen otthonaikat. Hajdu Márton szerint nem csak az autót vagy magunkat kell megfelelően felkészíteni az utazásra, de

mielőtt kilépünk az ajtón, érdemes a lakásunk biztonsága érdekében is megtenni bizonyos óvintézkedéseket.

Így lesz biztonságban otthonunk

Mint azt a tűzoltó alezredes elmondta, célszerű megadni egy ismerősünk, egy barátunk, vagy esetleg egy hozzátartozónk telefonszámát, akit katasztrófa, vagy kár esetén azonnal értesíteni lehet, ha pedig társasházban élünk, akkor tudassuk a közös képviselővel, hogy bizonyos ideig távol maradunk. Mivel a nyári időszak a villámcsapások tekintetében a legveszélyeztetettebb időszak, ezért mielőtt nyaralni indulunk áramtalanítsuk a hálózati köröket. Azokra pedig amelyekre a hűtő, fagyasztó van rácsatlakoztatva, túlfeszültség elleni védelmet biztosító rendszert kell telepíteni ‒ javasolta a szóvivő. 

Jobb nyáron ellenőriztetni a kéményeket

Két és fél hónap múlva kezdődik a fűtésszezon, sokan az utolsó hétre hagyják a kémények ellenőrzését, pedig ősszel nehezebb szakembert találni, mint a nyár folyamán. Míg a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni a kéményseprést, addig a társasházban és a családi házban élőknek ingyenes a szolgáltatás. A szakemberek a társasházakba a szokásos sormunkaterv alapján érkeznek ki, ezen időpontokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

A családiház-tulajdonosoknak maguknak kell kezdeményezni az ellenőrzést, de szolgáltatást szabadidejükhöz tudják igazítani: az online felületen előre meg lehet adni két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot. A munkavégzést követően a kéményseprő tanúsítványt állít ki, amelyen feltünteti az utolsó műszaki vizsgálat évét, illetve az esetleges hibákat - részletezte Hajdu Márton.

A katasztrófavédelem közel 2600 településen látja el a kéményseprőipari szolgáltatást.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)