Jump to content

Pálmafa otthonra

2018. 08. 07. 18:40

pálmafa otthoni tartása egyszerűbb, mint gondolnánk. A különböző pálmatípusok mind hálás és esztétikus növények, kellemes mediterrán hangulatot árasztva a lakásban vagy akár erkélyen. Tudjon meg többet a legkedveltebb pálmafa típusokról!

 

A pálma fogalmával a trópusi növényzetre asszociálunk. Különböző fajai léteznek, ilyen például az apró hegyi pálma, a tollas lombozatú kődiópálma vagy a legyezőpálma. Összeállításunkban most bemutatunk néhányat a legszebbek közül.

Pálmafák gondozása, öntözése, napfényigénye

A lakótéren belül nevelt pálmák megfelelő körülményeket, gondozás igényelnek: a szobahőmérséklet nem süllyedhet tartósan 15 fok alá, 15 és 22 fok között érzik jól magukat, a pálmák többsége nem viseli jól, ha a hőmérséklet éjszaka rendszeresen az optimális hőfok alá süllyed. (Ha a pálma helye a lakás, úgy ezzel a problémával már nem kell foglalkoznunk.) Van néhány szubtrópusi vagy magasabb hegységekben honos fajta, mint például a Himalájából származó kenderpálma vagy a mediterrán vidéken őshonos európai törpe pálma, amelyek jól tűrik az alacsonyabb hőmérsékletet.

A pálmák alapvetően szabad téren növekednek, ebből adódóan fényigényesek, a lakásban leginkább a nyugati, déli és keleti fekvésű helyiségekben érzik jól magukat. Az északra nyíló ablakok közelében, mivel nem kedvelik az erős napsütést, a hegyvidékről származó pálmák érzik jól magukat.

A pálmák fejlődéséhez állandó, 1000 lux feletti fényerősség szükséges. Vegyük figyelembe, hogy az ablaküveg és a függönyök jelentős fénymennyiséget elnyelnek. Ha az ablakunk kisebb, vagy télen, a fényszegény viszonyok mellett szükség lehet további fényforrásokra. Ezek lehetnek speciális növénylámpák, de az egyszerű, kereskedelmi forgalomban beszerezhető neoncsövek is jó szolgálatot tesznek.

 

A növény egészséges növekedéséhez a levegő megfelelő, 40% feletti páratartalmáról is gondoskodni kell. Néhány fajta, mint például a halfarokpálma, 50 % feletti páratartalmat igényel. A szükséges páratartalmat párásító készülékkel vagy szobai szökőkúttal biztosíthatjuk. Ha a helyiség levegője túl száraz, a pálma leveleinek vége megbarnul.

pálma helyét egy helyiségben úgy kell megválasztanunk, hogy a növekedését semmi ne akadályozza. A pálmákat nem lehet visszametszeni, ha magasra nőnek, akkor egy magasabb belterű helyiségbe kell áttelepíteni őket. Az öregebb hajtások elhalnak, ezeket, amint a hajtás sárgulni kezd, egyszerűen vágjuk le. 
A pálmák zárt térben nem, vagy csak nagyon lassan növekednek, ezért célszerű már a vásárláskor a kívánt méretű példányt beszerezni. A beltéri fényviszonyok ugyanis nem igazán serkentik növekedésüket.

Óvatosan bánjunk az öntözéssel

A pálmákat, a környezeti viszonyok függvényében, rendszeresen öntözni kell. Az öntözővizet úgy kell adagolni, hogy az edényben lappangó víz soha ne maradjon. A következő öntözést akkor végezzük, ha az ültetőföld felülete kiszáradt – mindig felülről öntözzünk, mert ezzel megakadályozzuk, hogy a talaj felső rétegén a sók kicsapódjanak.

A pálmának évente egyszer adjunk tartós hatású növénytápot
Ha sikerül olyan, tartós hatású szilárd növénytápot választunk, melynek hatóideje hat és kilenc hónap között mozog, akkor elegendő, ha csak évente egyszer trágyázunk. Ha azonban szívesebben használunk folyékony tápoldatot, akkor kéthetenként öntözzük a növényt tápoldattal. Adagolásnál adjunk 1 liter öntözővízhez 1 milliliter tápoldatot.

Cikász pálma

Bár a cikász pálma nagy hasonlóságot mutat a pálmákkal, mégsem sorolható a pálmafajok közé. Genetikailag ezek a növények a cikászok, a virágzó növények családjába tartoznak. A cikász pálma egy nagyon lassú növekedésű növény, évente, még a legmegfelelőbb környezetben is legfeljebb egy, a tollas levélzethez hasonló hajtást hoz. Az akár 2 méteresre is megnövő levelek négyszögletes, tüskékkel tűzdelt száron hajtanak. A szárak rozetta formájú, az ananászhoz hasonló törzsből bújnak elő.

Főnixpálma

Phoenix canariensis a Kanári-szigetekről származik, ahol akár a húsz méter feletti magasságot is elérheti. Találkozhatunk vele piactereken, parkokban, de még az utak mentén is. Gyakran terem magokat, melyeket a turisták szívesen lecsipkednek és hazavisznek magukkal.

A főnixpálma a pálmák között a legigénytelenebbek közé sorolható. Nem nagy a fényigénye, szobában is látványosan növekszik, nyáron a teraszon is megelégszik egy árnyékosabb hellyel. A mi időjárási viszonyaink mellett ritkán nő 1 méternél magasabbra. Gondozása viszonylag egyszerű. Nem igazán vízigényes, azonban ha világos, meleg helyen találunk számára helyet a lakásban, akkor nyáron elengedhetetlen a gyakori öntözés és a rendszeres tápanyag-utánpótlás.

Pálmafa hatásai

A pálmák otthonunkba varázsolnak egy kis nyári, vakációs hangulatot, emellett megszabadítanak az olyan mérgező anyagoktól, mint a formaldehid vagy a xilol. Szeretik a sok fényt és a meleget, ami nem csoda, hiszen a trópusokról származnak. A törpepálma nem mérgező, ezért nyugodtan tehetünk egyet a gyerekek szobájába is.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker.hu | Kép: pixabay.com)