Jump to content

Citromfa gondozása, metszése

2018. 08. 06. 11:11

Citromfa gondozása a szobában, nyáron a szabadban. Tudjon meg többet a metszéséről, átültetéséről, napigényéről, illetve a teleltetésről! Igazi mediterrán hangulatot csempész otthonunkba. 

A Földközi-tenger vidékéről származó növények gyorsan növekednek, látványos, sötétzöld lombozatukkal, erős aromákkal csábító virágzatukkal, illetve értékes, sokrétűen felhasználható termésükkel méltán vívták ki maguknak a népszerűséget. A citrusfélék családjának tagjai jellemzően fagyérzékenyek. Az örökzöldekhez hasonlóan az átteleltetésük jelenti a legnagyobb problémát.

A citromfa helyének kiválasztása – ápolás

Minden növény esetében elsődleges szempont a helyének kiválasztása. Ha citromfát tartunk, álljon bármeddig a szabad ég alatt, világos, napsütötte, levegős helyen a kertünkben vagy a teraszunkon, a növény védelméről gondoskodnunk kell. Ügyelni kell arra, hogy az erős szél a cserepet, kaspót fel ne borítsa.

Mivel a citromfák nem fagytűrők, beszerzésük előtt mindenképpen tanácsos olyan körülményeket kialakítani, amelyek a citromfák és az egyéb citrusfélék téli szállásául szolgálnak. Az áttelelő hely legyen kellően világos, szellős és legyen megfelelő páratartalma. A helyiség hőmérséklete legyen arányos a fénymennyiséggel, mivel magasabb hőmérséklet esetén több fényt igényel a citromfa. Ha a hőmérséklet nulla fok körül mozog, akkor a tárolóhely akár sötét is lehet. A citromfák átteleltetésére a legoptimálisabb a fűtött üvegház. Kertészetek már szolgáltatásként fel is ajánlják a fagyérzékeny növények teleltetését, de jó szolgálatot tehet egy fűtetlen lépcsőház vagy a ház melléképülete is. Nem javasolt a citromfát fűtőtest elé állítani, mivel ezek a növények rosszul viselik a száraz levegőt.

A citromfa gondozása

A citromfa gondozása gyakorlatilag kimerül a rendszeres öntözésben és tápanyagpótlásban. Inkább kevesebbszer, mint többször öntözzünk. A növény vízigényét nedvességmérővel állapíthatjuk meg. Ha a leveleken sárga foltok jelennek meg, akkor vashiánnyal állunk szemben, ilyenkor haladéktalanul kezdjük meg a vaspótlást egy a citrusfélék számára összeállított tápoldattal. 

Téves állítás, hogy a citrusfélékre ártalmas a kemény víz, éppen az ellenkezője igaz, a citrusféléknek kimondottan magas a mész- és nyomelemigénye.

A citromfa átültetése

A citromfákat két-három évenként javasolt átültetni. Ha igazán szakszerűen akarunk eljárni, akkor átültetés előtt győződjünk meg arról, hogy a növény gyökérzete az edény teljes térfogatát kitöltötte. Ügyeljünk arra, hogy a földlabda és az új edény fala között 2-3 cm rés legyen. Ültetéshez jó vízáteresztő képességű földet használjunk. Átültetés után hagyjuk a növényeket pihenni, a változásokat követően szükségük van hosszabb regenerációs időre, különösen abban az esetben, ha a környezeti hőmérséklet és a fényviszonyok még szegényesek.

A citromfa metszése

A citromfa metszését nagyon visszafogottan végezzük. Nem igényli ugyanis a gyümölcsfáknál alkalmazott, klasszikus értelemben vett jelentős visszametszést, ritkítást. Alakítsuk ki a fa tetszés szerinti koronáját, távolítsuk el az elhalt és beteg ágakat. A korona belülről kifelé haladva ritkább legyen, hogy a törzs közelében lévő levelek is kellő mennyiségű fényhez jussanak. Metszésnél mindig nagyon éles ollót használjunk, a vágás mindig függőleges irányú legyen, hogy a vágási felületen ne álljon meg a víz. 

Mint látjuk, a citromfák gondozása nem kíván különösebb tudást, trükköket, mindenkinek sikerülhet! A citromfák ellenállók, a nevelés során elkövetett apróbb hibákat „kinövik”, csak legyünk türelemmel!

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker.hu | Kép: pixabay.com)