Jump to content

A kert és a kutya – lehetséges a békés együttélés?

2018. 06. 14. 14:01

A kertes házban élő kutyatartók számtalanszor találkozhattak már a problémával, hogy a házi kedvenc mellett szemet gyönyörködtető kertet fenntartani bizony nem könnyű feladat. Ráadásul egyes kutyák előszeretettel esznek meg bizonyos lágyszárúakat, ami aggodalomra is okot adhat, mivel a  növényekre kijuttatott különböző vegyi anyagok ártalmasak is lehetnek. Lássunk pár tippet, hogyan lehet boldog kutyánk és szép kertünk  egyszerre.

Egy kutya igencsak meg tudja koptatni kertünk növényzetét. Megfelelő méretű kertben ez nem okoz komoly gondot, de ha olyan kicsi a terület, hogy a kutya gyakran végzi el ugyanott a dolgát, akkor kiéghet a fű. Különösen, ha nincs megfelelően öntözve.

A kanok inkább jelölnek, tehát a terület szélein, kiemelkedő tereptárgyakon, bokrokon hagynak szagnyomokat, így ők jellemezően nagyobb kárt tudnak okozni. Elsősorban a kutya számára fontos helyekre ültetett örökzöldek, főként a tuják sárgulhatnak el, a kutya méretének megfelelő magasságban.

Az égető hatás – melyet a vizelet nitráttartalma okoz – elkerülésére ma már számos termék kapható, de a tapasztalatok elég vegyesek. Érdemes érdeklődni, kinél mi vált be. Ennél egyszerűbb megoldás a kutya igényeinek megfelelő kert és a rendszeres sétáltatás. Ezenkívül természetesen arra is megtanítható a kutya, hogy egy kijelölt, félreeső részen végezze el a dolgát. Ez szukánál és ivartalanított állatoknál könnyen megy, viszont a kanokat a jelölésről leszoktatni szinte lehetetlen.

Másik gyakori probléma a kutyák ásása, amit előszeretettel tesznek frissen ásott területeken, de például vadászkutyák esetében még ez sem szükséges, bárhol – akár a kert közepén is – méretes gödröket képesek ásni. Következetes neveléssel valamit enyhíthetünk a problémán, azonban ennél többet nem tehetünk.

A kutyáknál azt is megfigyelhetjük, hogy időről-időre meg is eszik a füvet. Erről sokféle teória létezik, általában valamilyen tápanyag hiányát vagy a gyomor megterhelését okolják. Valóban sok állat kezd hányni a fűevés után, de nem feltétlenül.  Az is felmerülhet, hogy  egy ősi viselkedés maradványa ez a szokás, hiszen a ragadozók előszeretettel fogyasztják el a növényevő prédaállatok emésztőtraktusait, a benne lévő növényi tartalommal együtt.

Ennek kapcsán pedig felmerül a kérdés, hogy vajon a növényekre kerülő anyagok, például növényvédő szerek nincsenek-e káros hatással a háziállatainkra. Valójában a legtöbb szabadforgalmú gyomirtó emlősökre veszélytelen, de nagyon fontos, hogy az adott szert a használati utasításának megfelelően alkalmazzuk. Ha bármilyen biztonsági intézkedést igényel az anyag, ezt a gyártó minden esetben feltünteti a csomagoláson. Ezekkel ellentétben a csiga ellenes szerek komoly veszélyt jelentenek, így semmi esetre se alkalmazzuk olyan helyen, ahol a kutya (de akár gyerek) hozzáférhet. A legfontosabb tehát, hogy tájékozódjunk a szerek felhasználásának feltételeiről és tartsuk be a gyártó által javasoltakat.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)