Jump to content

Permetezés jól és okosan

2018. 05. 30. 12:00

A permetezés megfelelő időpontban végezve megóvja gyümölcsfáinkat, növényeinket a kártevőktől és a gombabetegségektől. Tudjon meg mindent cikkünkből az általános szabályokról, hogy egészséges és bő termésű növényei, fái legyenek.

Itt a jó idő, a kerti teendők között pedig fontos szerepet kap a permetezés, amivel kapcsolatban az első és legfontosabb alapgondolat: a növényvédő szerek zömének szakszerűtlen felhasználása nemcsak a kártevőkre jelent veszélyt, de az emberre is. Nem véletlen, hogy a növényvédő szereket – veszélyességük szerint – három kategóriába sorolják: az I.-es és a II.-es kategóriába eső szert felhasználási engedély birtokában lehet megvásárolni, míg a III.-as forgalmi kategóriába esők szabad felhasználású szerek, vagyis előképzettség nélkül bárki megvásárolhatja őket - írja a Praktiker. 

Fontos!

Permetezés előtt meg kell ismerni a használni kívánt szert, adagolásának helyes módját!
Mindig annyi adag permetszert keverjük ki, amennyit aznap fel is használunk!
Védőruha és maszk nélkül permetezni tilos! A vegyszer nemcsak a légutakon át, de a bőrön keresztül is be tud jutni a szervezetbe!
A permetezés 10–25 fok között a legideálisabb: alacsony hőmérsékleten sok szer veszít az erejéből, nagy melegben kárt tehetnek a növényekben.
Szeles időben permetezni tilos! Nemcsak a növényvédő szerünk egy része veszik kárba, de bárki be is lélegezheti.
A veteményest a gyümölcsfák permetezésekor le kell takarni!
Fák permetezésekor mindig fentről lefelé permetezzünk, és ügyeljünk arra, hogy a szerből mindenhova jusson!
Eső előtt permetezni nem szabad!
A permetszereket fagy- és páramentes, elzárt helyen tároljuk!
A permetező kiválasztása
Rendszerint a permetezni kívánt terület nagysága és a vegyszer súlya határozza meg, hogy az ember kézi, talicskás benzines, háti motoros, netán akkumulátoros permetezőt választ. Akinek nagy kertje van, évente sokliternyi növényvédő szert használ fel, minőségi készülékbe invesztáljon! Vásárlás előtt a kiválasztott gép jellemzőivel fontos megismerkedni: hobbi- vagy profi kategória, szórástávolság vízszintesen és magasságban, permetlé-kapacitás (liter/perc), teljesítmény, űrtartalom, felfogatás, üzemi nyomás, szórófej, permetszer típusa, garancia.

Permetszerek: mikor – mit – mivel permetezzünk?

A növényvédő szerek csoportosítása

- Gombaölő szerek
- Baktériumölő szerek
- Rovarölő szerek: rovarölő, levéltetűölő, atkaölő
- Gyomirtó szerek: kontakt, felszívódó (levél, gyökér)
- Rágcsálóirtó szerek
- Csigaölő szerek
- Vadriasztó szerek
- Fasebkezelő anyagok
- Permetezési segédanyagok



Lemosó permetezés tavasszal és ősszel

A tavaszi lemosó permetezést még rügyfakadás előtt érdemes elvégezni, hogy az esetlegesen áttelelt kártevőktől és kórokozóktól megszabadítsuk a növényt. Az őszi lemosó permetezést lombhullatás utánra kell időzíteni, szintén a megbúvó kártevők ellen.

Gyümölcsfák és a szőlő permetezése

Cserebogár, lombrágó barkó, sodrómoly, aknázómoly, bundásbogár, levéltetű, pajzstetű, takácsatka, amerikai lepkekabóca, gyümölcsmoly, darázs, tűzelhalás, varasodás, lisztharmat, rozsda, monília: ahány gyümölcsfa, annyi kártevő, gomba, vírus és baktérium, amik nemcsak a levelet, de a fa gyümölcsét is megtámadhatják – éppen ezért fontos a kombinált hatású vegyszeres védelem. A gyümölcsfák permetezését gyümölcsfajonként, rügypattanás előtt, rügypattanáskor, rügypattanás és sziromhullás után végrehajtandó védekezések szerint csoportosítják. A szőlőtőkéket például ajánlatos már rügyfakadás után permetezni.

Permetezés virágzáskor

Virágzási időszak alatt csak akkor szabad permetezni, ha az nagyon indokolt. Ellenkező esetben nemcsak a porzásért felelős rovarokat öljük meg, de a permet a növényt is elcsúfíthatja.

Védjük a méheket!

Ha mindenképp permetezni kell, méhkímélő megoldásokat válasszunk, és olyan időpontban tegyük, amikor a méhek befejezik a napi munkát. A permetezőszereken megtaláljuk, hogy az adott szer mennyire veszélyes a méhekre nézve: a méhekre kifejezetten veszélyes szerektől a méhek nagy százalékban elpusztulnak, hatásuk fél napig kitart. A méhekre mérsékelten veszélyes szerek ötven százalékban veszélyesek, hatásuk körülbelül 8 órán át tart. Ezeket akkor használjuk, ha a méhek befejezték a repülést, ha ezután szórjuk ki, hatásukat másnapra, mire a méhek újra munkába állnak, elveszítik. A méhekre nem veszélyes szerek nem bántják őket.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker.hu | Kép: pixabay.com)