Jump to content

Hogy lesz tökéletes a pardicsompalántád?

2018. 05. 15. 14:00

Paradicsomot ültethetünk a balkonon is, nem csak a szabad földben, és kezdő kertészeknek is ajánlott. Vásároljunk palántát, vagy neveljünk magról paradicsomot – most eláruljuk hozzá a titkokat!

A legtöbb hobbikertész veteményesében állandó szereplő a paradicsom. Nem véletlenül: a paradicsom ültetése és nevelése egyáltalán nem bonyolult, ha betartunk néhány fontos szabályt.

Ültessünk paradicsomot balkonra vagy szabad földbe


Ha magról neveljünk a palántát, ültessük a magokat kis méretű, nyirkos palántafölddel teli cserepekbe vagy tőzegkorongba. Egy cserépbe 2-2 db magot tegyünk, és gondoskodjunk arról, hogy a föld nedves maradjon. A paradicsompalánták fényigénye nagy, ezért világos helyen neveljük őket.

Az utolsó fagyok után 4-6 héttel, általában május közepén kerül sor a palánták kiültetésére. Borús időt vagy esti időszakot válasszunk az ültetéshez, a tűző nap megviseli a növényeket. Ültessük mélyre őket.

A kiültetést követően készítsünk támrendszert a paradicsompalántának, amihez használhatunk palántarögzítő csipeszt és palántázó virágkarót ! A gyorsan növő fajták esetében helyezzünk a földbe 2 méteres karókat! A paradicsomot metszeni is kell: a hónaljhajtásokat tőből vágjuk vissza, ezenkívül el kell távolítani a gyengébb oldalhajtásokat és az alsó leveleket is. Ezek elvonják a tápanyagot a növénytől, a zsúfoltság pedig kedvez a fertőzéseknek.

Paradicsomfajták kertbe és balkonra

Ha az erkély a kertünk, ültessünk inkább törpenövésű, fürtös fajtákat! A legnépszerűbb fajták a balkonparadicsom, a karós vagy a cseresznyeparadicsom.

 

A lugasparadicsom a kevés hellyel rendelkező, de bő termésre vágyó kertészek álma. Folyamatosan növekszik, minden egyes szárcsomón képződik virágfürt, és nagyon sok termést hoz. 

Nagy tételben készül otthon a lecsó és a házi paradicsomszósz? Válasszunk bőtermésű befőző fajtákat, mint például a marglobe vagy a moneymaker - irja a Praktiker. 

A paradicsom leggyakoribb betegségei és kártevői 

Az érő paradicsom nedveivel táplálkozó rovarok gyakori nem kívánt vendégek a kertben. A poloskainvázió ellen a Karate vagy a Syngenta növényvédő szerek hatásosak. 

A barna foltosodás és a tőrothadás a csapadékos nyarakon támadja meg a kertben a paradicsomot. Szellős ültetéssel, reggeli öntözéssel csökkenthetjük a gombásodás kialakulásának esélyeit. A rothadó részeket azonnal el kell távolítani és meg kell semmisíteni. 

Szedjük rendszeresen és fogyasszuk frissen! 

A friss házi paradicsom íze utolérhetetlen. Használjuk ki, hogy a saját kertünkben vagy az erkélyünkön is megterem. Fogyasszuk önmagában is, és készítsünk belőle friss leveket, szószokat!

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker.hu | Kép: pixabay.com)