A tudósok azt is megállapították, hogy a rózsa mely génjei felelősek az illatért, a színért és a virág tartósságáért – mondta a kutatás vezetője a BBC News-nak. A tudós úgy fogalmazott, hogy végre elkészült az a könyv, amely segít megérteni a rózsák evolúciós fejlődését és nemesítését.
A Nature Genetics folyóiratban publikált tanulmány több mint negyven francia, német, kínai és brit tudós munkáját összegzi. A genetikai információ birtokában a rózsatermesztők új, tovább virágzó fajtákat tudnak nemesíteni, amelyek a növényi kártevőkkel szemben is ellenállóbbak lesznek.
A genetikai térkép a Rosaceae családról is többet árul el, ahová az almák, a körték és az eprek is tartoznak. Mint a kiderült, a rózsa és az eper egymáshoz nagyon közel álló fajok.
A rózsák több ezer éve a kertek díszei, termesztésük feltehetőleg Kínában kezdődött. A Római Birodalom korában vadon nőttek a Közel-Keleten, ünnepségeken szórták a rózsaszirmokat vagy illatszert készítettek belőlük. A 15. században a rózsa a brit trónért folyó küzdelem szimbólumává vált a rózsák háborúja idején. A fehér rózsa a York-házat képviselte, a vörös rózsa pedig a Lancaster-házat.