Jump to content

Hogyan kell öntözni a gyepet?

2018. 04. 30. 12:00

Gyepfelújítás esetén lehetséges, hogy már korábban telepítettünk öntözőrendszert, ami megkönnyítheti majd a füvesítést követő automata öntözését. 

Ellenőrizzük a kiállásokat, szórófejeket, fúvókákat és cseréljük az eltört, tönkrement részeket, csöveket. A talaj előkészítésekor ezt még kényelmesebben megtehetjük, és sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Amikor a zsenge fűszálak elkezdenek növekedni, akkor nem tanácsos a területen sétálnunk és elég bosszantó, ha ekkor jövünk rá, hogy egy-egy részen ki kellene ásnunk javításra az elöregedett öntözőberendezésünket.

Ha még nincs öntözőrendszerünk, akkor gondoljuk át, hogy a füvesítés során hogyan fogjuk locsolni a területet. A növekedés időszakában kiemelten fontos, hogy egyenletesen és rendszeresen: naponta 3-4 alkalommal öntözzük a területet, ami nagyobb felület esetében időigényes és fáradságos lesz. Az automata öntözőrendszer telepítését időzítsük a tereprendezés után, de még a füvesítés előtt. Gyakran spórolás miatt mondunk le az öntözőrendszer telepítéséről, majd később, a nyári hónapokban, amikor a munka után nincs elég időnk és energiánk elégszer locsolni a gyepet, szomorúan tapasztaljuk, hogy kiszáradt és foltos, pedig mennyi energiát áldoztunk a füvesítésre. A kész gyepfelületet később megbontani az öntözőrendszer telepítése miatt szintén nagyon bosszantó. Ha nem tudunk pontosan ugyanolyan fűmagot vásárolni, mint a kezdetekkor, akkor nem lesz többé szép, egybefüggő pázsitunk, mert az eltérő fajtájú fű mindig jelezni fogja, hogy hol húzódnak a földben a csövek.

Fűmag kiválasztása

A fűmag kiválasztásakor fontos szempont, hogy milyen célra használjuk majd a kialakított füvesített területet. Választhatunk speciális fűmagkeverékeket: sport, szárazságtűrő vagy éppen árnyéktűrő fűmagot. Ezekbe a keverékekbe olyan fűfélék magjait keverték, melyek az adott tulajdonságnak, szárazságnak árnyéknak ellenállnak vagy éppen erőteljesebb növekedésűek, strapabíróbbak. Érdemes a fák, épületek által árnyékolt területekre külön gondolnunk, mert ezeken a területek a füvesítés igazi kihívást jelenthet.

Így füvesítsünk!

A gyomtalanítást, talajrendezést követően, ha minden előkészítettünk úgy lesz tökéletes a végeredmény, ha a hengerelést sem felejtjük el a vetés után, ezzel ugyanis felderíthetők az esetleges egyenetlenségek, mélyedések, amiket gereblyével még lehet korrigálni. Miközben a földet előkészítjük, tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő fejlődéshez legalább 15 centiméter termőrétegre lesz szüksége a fűnek ahhoz, hogy ne száradjon ki. A termőtalajhoz a legjobb, ha szerves trágyát vagy starter gyeptrágyát keverünk.

A fűmag elhintésekor törekedjünk az egyenletes elosztásra, ha ugyanis túl sűrűn szórjuk el a magokat, a fűcsomók nem kapnak majd elég levegőt, emiatt pedig gyorsan kipusztulnak; természetesen az sem szerencsés, ha túl keveset szórunk, így ugyanis könnyen felüthetik fejüket a gyomnövények. Aki nagyon precíz munkát szeretne végezni, négyzetméterenként 50 gramm magot ültet el. Gyakorlott kertészek kézzel is kiszórhatják a fűmagot, azonban ha biztosra szeretnénk menni, használjunk fűmag adagolót, így biztosan megfelelő mennyiségű fűmag kerül a talajra.

A fűnek a fejlődéshez fényre és levegőre van szüksége, ezért körülbelül fél-egy centiméter mélyen gereblyézzük csupán a földbe.

Fűmag vetés után

Amennyiben ügyeltünk a rendszeres öntözésre, pár héten belül már megjelennek az első, zsenge fűszálak. Az első hónapban nagyon fontos, hogy a felső talajréteget folyamatosan nedvesen kell tartani, azonban kerülni kell a nagyon erős vízugarú, locsolótömlős öntözést. Igyekezzünk finom vízpermettel öntözni a friss gyepet, amíg a fűcsomók megerősödnek. A területet nem szabad eláztatni sem, a túl sok víz nem engedi, hogy a fűszálak oxigénhez jussanak, a talajból pedig kimossa a nitrogént.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker | Kép: pixabay.com)