Jump to content

A tökéletes komposzt titka

2018. 04. 28. 18:00

Minden kerttulajdonos eljut arra a pontra, amikor felkel benne a vágy, hogy saját komposztálót építsen és a legminőségibb, saját készítésű trágyával biztosíthassa a tápanyagban gazdag földet a növényei számára. Bár egyszerűnek tűnhet ez a műfaj, a minőségi komposzt eléréséhez nem árt tudnunk pár aranyszabályt és jó tanácsot. Lássuk, hogy mit kell feltétlenül szem előtt tartanunk a biztos siker eléréséhez.

A komposztunk minőségét alapvetően meghatározza a megfelelő tároló. A tökéletes komposztáló egy hulladék deszkákból eszkábált keret, amely a föld szintje felett helyezkedik el a megfelelő szellőzés érdekében. A komposztálónak mindig van fala, illetve megfelelően szellőző teteje, amely nem engedi ki a keletkezett hőt, valamint megóvja a nagyobb esőtől és elázástól a bele helyezett alapanyagokat.

Akinek nincs kedve vagy lehetősége barkácsolni, az a nagyáruházakban megvásárolható komposztálóedények közül választhat magának egy megfelelő méretűt. Az ilyen, szellős műanyag edények könnyen tisztíthatók és mozgathatók, így közkedvelt és megnyugtató választás a leendő vásárlók részére. Mindkét megoldás alja nyitott kell, hogy legyen, mert a földből a rovarok, giliszták is belemásznak a komposztba és tovább javítják annak minőségét.

Hol legyen elhelyezve a komposztáló?

Mindenképpen a saját kertünkben helyezzük el a komposztálót úgy, semmiképpen se zavarjuk vele a szomszédot. Ne legyen a komposztunk vízvételi forrás mellett, illetve minimális legyen az árvízveszély a területen. Tágasabb helyre telepítsük az edényt úgy, hogy a komposzt érése során használt szerszámok is elférjenek a közelben. Próbáljuk meg árnyékosabb helyre telepíteni, és még nagyobb eső esetén is legyen elérhető a komposztálónk.

Milyen a megfelelő keverék?

A kitűnő komposzt receptje nagyon egyszerű. Rétegesen kell felépítenünk a könnyen és a nehezebben bomló rétegeket. Egy réteg könnyen bomló rétegre tegyünk vékonyabb ágakat vagy lazító perlitet, hogy megelőzzük a befülledést, amely tönkreteheti az egész komposztot. Főleg a melegebb, nyári időszakban tegyünk fedőréteget a komposzt tetejére, amely a kiszáradástól fogja megvédeni remekművünket.

Mit ne tegyünk a komposztba?

Beteg növények lenyesett részeit, nem szerves anyagokat, ételmaradékot, keményebb fahulladékot. Ne tegyünk bele továbbá húst, halat, vegyszerrel kezelt anyagot és textilt sem. Ezek mind tönkreteszik a komposztot, vagy lassítják, meggátolják a megfelelő érést. Figyeljünk a megfelelő összetevőkre, mert csak így érhető el a valóban minőségi komposzttrágya.

A komposzt ápolása

A réteges komposztunkat érdemes vasvillával forgatni, hogy megfelelően keveredjenek a rétegek. A komposztálás folyamata nagyban gyorsítható a forgatással. Az érés időtartama minimum 4-5 hónap lesz, a nem annyira lelkes komposztforgatók pedig további 5-6 hónapot is elveszíthetnek ennek a fontos műveletnek a kihagyásával.

A tökéletes komposzt lényege a részletekben rejlik, amelyekre ügyelve garantáltan a legjobb minőségű trágyával táplálhatjuk növényeinket és kertünk földjét.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;praktiker | Kép: pixabay.com)