Az esztétikus kert bizony sok pénzbe kerül főként, ha a termésből enni is szeretnénk. Szerencsére van néhány praktikus tanács, amivel csökkentheted költségeidet, mint például a saját készítésű permettel.
Csalánlé
Elkészítése egyszerű, egy-két kilónyi felaprított csalánt kell 10 liter vízben áztatni, felhasználás függvényében különböző ideig. A tizenkét órát ázott csalánlevet hígítás nélkül szokták felhasználni levéltetvek és atkák ellen.
Paradicsomlevél permet
Levéltetvek, káposztalepke távoltartására is használható. Elkésztése: két maréknyi felaprított paradicsomlevelet két liter vízben kell tíz-tizenkét órát áztatni, és leszűrés után hígítás nélkül használható.
Ha levéltetvek ellen permetezünk, akkor hozzákeverhető egy-két csepp folyékony konyhai mosogatószer is. A permetszer csak akkor hat, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért főleg a megtámadott részeket és a levelek hátulját kell permetezni vele. A káposztalepke esetében, mint kellemetlen szagú riasztószer hat.
Mezei zsurlólé
A gombás megbetegedések megelőzésére ez a legalkalmasabb. Elkészítése: egy kilónyi friss mezei zsurlót tíz liter vízben kell egy napig áztatni, majd ezután fél órán keresztül főzni. A leszűrt „teát” ötszörösére hígítva kell kipermetezni a haszonnövényekre. Az oldatnak magas a szilícium tartalma, ennek köszönhetően alakul ki egy védőréteg a lepermetezett részeken.