Jump to content

Így élhetünk egymás mellett a széncinegékkel

2018. 03. 13. 17:00

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben több megkeresés is érkezik postaládában fészkelő széncinegék ügyében. A megfigyelések alapján a jelenség országosan is egyre gyakoribbnak tekinthető.

 

A madarak nyugalma érdekében gondoskodjunk másik postaládáról

Egyre gyakrabban találkozni postaládákba fészkelő széncinegékkel. A madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett úgynevezett B típusú mesterséges odúkkal előzhető meg. Amennyiben a cinegék beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények a kotló szülőket, a tojásokat és a fiókákat egyaránt veszélyeztetik.

Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés idejére – amely megközelítőleg egy hónap – alternatív levélgyűjtő felszerelését javasolják a szakemberek a madarak által elfoglalt mellé. Továbbá érdemes kifüggeszteni egy tájékoztató kiírást is a postások számára.

A legváltozatosabb helyeken képes fészket építeni a széncinege

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. De más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe is szívesen költözik. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találták már fészket kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, terelőbójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

A széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaláda a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

 
(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)