Jump to content

Farkasüvöltő hideg – hogy élje túl a kutya a kertben?

2018. 02. 26. 13:00

Tartósan alacsony, sőt mondhatni metsző hideg borította be hazánkat, ami nem csak minket visel meg. A kint tartott állatok számára ez a jeges pokol, amit csak mi tehetünk néhány óvintézkedéssel elviselhetőbbé számukra.

Vasárnap óta zuhanórepülésben a hőmérő higanyszála. Még a fővárosban is jócskán mínusz tíz fok alá csökken éjszakánként a hőmérséklet, és az elkövetkezendő napokban még inkább hideg lesz. A tévhittel ellentétben a kutyák is érzik a hideget, sőt! Igazán kevés hidegtűrő fajt tartanak hazánkban, így a legtöbb kint tartott eb nagyon megsínyli ezt az időszakot. Ha semmi esetre sem engeded be éjszaka a lakásba – ami egyébként nagy megkönnyebbülés lenne számára -, akkor legalább az alábbi öt dologgal könnyíts a helyzetén.

Megfelelő táp

A tél beköszöntével a kutyák energiaigénye megnő, és ez a napi fejadagban is meglátszik. A szervezet felkészül a hidegre az által, hogy a szokásosnál több tápanyagot vesz magához, amiből ugyan kevesebbet használ fel, mert a javarészét zsír formájában raktározza el, hogy ne fagyjon meg kint.

A kegyetlen hidegben a telente szokásosnál még több eledelt adj neki! A kutya átlagos testhője 38 fok körüli, amit a tartós mínusz tíz fokban is fenn kell tartani. Ehhez viszont rengeteg energiát használ fel. Ha ez az energia nincs pótolva táp formájában, a kutya veszíteni fog a súlyából, ami a fagyban akár az életébe is kerülhet!

Víz!

Kardinális kérdés, hiszen a víz pillanatok alatt befagy a kint uralkodó időjárásban. Ahhoz, hogy a kutyának egész nap legyen vize, tegyük a tálját két térkőre, és alá tegyünk egy gyertyát, ami egész nap melegíti a vizet épp annyira, hogy az ne fagyjon be.

Kutyaruha

Nem városi hóbort! Az állat testmelegét könnyebben meg tudja tartani kevesebb energiaráfordítással. Az idős kutyák esetén ez életmentő lehet!

Melegítőpárna

Szintén nem úri huncutság, hanem az egyik leghasznosabb felszerelés, amit a jól leszigetelt kutyaházba tehetsz. A melegítőpárna már 7000 forintért beszerezhető, amiben a kiszállítási díj is benne van. Ugyan csak 40x40-es méretről beszélünk, mégis annyira be tudja fűteni vele a kutya a házat, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítson számára a legzordabb hidegben is.

Ne kösd ki!

Nagy hiba az állatot megkötni ilyen időben, mert ezzel megfosztod az egyetlen dologtól, ami egy picit felmelegítheti, mégpedig a mozgástól. Hagy a kutyát szabadon mozogni a kertben, hogyha azt érzi, szükség van rá, mozogni, járkálni tudjon. Egyhelyben ülve a hideg földön hamar átfagy, és nincs az a kutyaház, ami szigetelés nélkül segíthet egy kicsit ez esetben.

De ha egy mód van rá, vidd be!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)