Jump to content

Kutya, macska, teknős - legnépszerűbb háziállatok a megszokottakon túl

2018. 02. 08. 14:20

A FEDIAF egész Európára kiterjedő felmérése azt vizsgálta, hogy országonként hányan és milyen állatot tartanak. Hazánk abszolút toplistást, de a 23 millió macska országa sajnos nem mi lettünk.

A kutya és macska tartók közötti állandó harcban most az utóbbi négylábú kedvelői húztak el egy hangyányit, legalábbis az Európai Kisállateledel-ipari Szövetség (FEDIAF) adatai azt mutatják, hogy míg a 2010es évek elején a kutyák voltak abszolút többségben, a maguk 3 milliós egyedszámukkal, addig a macskák mostanra 2,2 milliós populációt tudhatnak magukénak, míg a kutyák létszáma 1,8 millióra fogyatkozott.

Európa is macskapárti?

A statisztika csak Magyarországot jellemzi, így kijelenthető, hogy hazánk lakosai inkább a bársonytalpúakra szavaznak, ha állattartásról van szó, de mi ez a 2,2 milliós egyedszám az oroszországi 22,8 millióhoz képest? Bizony, a szomszédban összesen ennyi mini-tigrisnek adnak otthont.

Az ember leghűségesebb társa valamiért európai szinten is alulmaradt a cicákkal szemben. Az ebek teljes populációja ugyanis 87 millióra tehető, míg a macskáké a 100 milliós nagyságrendet súrolja. Rengeted állat, nem de? És még csak a két leggyakoribb házi kedvencről van szó.

A legkedveltebb háziállatok Magyarországon

A macskák egyeduralmát, a bájos szőrpamacsok, a kutyák követik, a dobogó harmadik fokára, pedig egy tollas jóbarát is felfért, mégpedig a díszmadarak képében. A FEDIAF felmérése szerint 438 ezer madár él az országban, mint kedvtelésből tartott kedvenc, akiket a kisemlősök követnek 395 ezres egyedszámmal. Tehát a nyulak, a tengerimalacok, a hörcsögök és az egerek népszerűsége még mindig töretlen.

A hüllők és díszhalak viszont igen lemaradnak a toplistáról. A vízi élővilág uszonyos képviselői csupán 62 ezres, míg a hüllők 82 ezres populációt tudhatnak magukénak.

Egy Titanicnyi táp sem lenne elég

Európai mércével mérve, az összes kedvenc etetése 8,5 millió tonna tápra rúgott, ami 180 darab Titanicot töltene meg. Elképesztő!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)