Jump to content

Túrkevét megszállták a szárnyasok

2018. 01. 30. 12:30

Népes bagolykolónia lepte el az elmúlt hetekben Túrkeve és Kisújszállás környékét. A madártani szakértők szerint a jelenség természetes, viszont az ritka, hogy ilyen sok állat gyűljön össze, főként lakott területen.

Túrkevét és Kisújszállást ellepték a baglyok

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen a mezőgazdasági területek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható. Azonban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településeket az utóbbi hetekben ellepték ezek az éjszakai állatok. A becslések szerint a térségben jelenleg is több mint ezer erdei és réti fülesbagoly telel.

 

Könnyedén alkalmazkodnak az emberi környezethez

A baglyok saját maguk választják a telelőhelyet, az ember közvetlen közelségét, elfogadva az ezzel járó hatásokat. Éppen ezért az embereknek sem kell az életüket alapvetően megváltoztatni miattuk. Az állatok jól alkalmazkodnak az emberek mindennapos jövés-menéséhez, a forgalomhoz és az ezekkel járó zajokhoz. Az persze előfordulhat, hogy egy-egy szokatlanabb neszezésre egy-egy idegesebb példány felreppen főként a népesebb bagolytelepeken, de ez nem jelent veszélyt a járókelőkre nézve.

Hasznot is hajtanak a telelő madarak

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, valamint humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért a település, a térség, az ország egész lakosságának érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három, kemény fagyok idején akár négy-hat kis rágcsálót is elfogyaszt. Három hónapos telelése idején száz példány akár 27 ezer mezőgazdasági kártevővel, így egérrel vagy pocokkal is végezhet.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)