Jump to content

Ezek a gyógynövények új embert faraghatnak belőlünk

2018. 01. 15. 19:05

Fűben-fában orvosság. Tartja a mondás, és bizony a gyógynövények még az újévi fogadalmainkban is bevethetőek. Az alábbi csodaszerek a fogyást támogatják leginkább.

Korábban már foglalkoztunk az újévi fogadalmakkal, amelyek között előkelő helyen szerepel az életmódváltás és a fogyás. Az alábbiakban azokat a gyógynövényeket vesszük sorra, amelyek megfelelően adagolva segíthetik a súlyvesztést.

Fő a mértékletesség és egy kis mozgás

Gyuri bácsi, hazánk legismertebb füvesembere már több alkalommal elmondta a témával kapcsolatban, hogy be kell tartani a mondást: reggelizzünk, mint egy király, ebédeljünk, mint egy polgár és vacsorázzunk, mint egy koldus! Ha eddig kihagytuk a reggelit, ezentúl illesszük be a mindennapi rutinunkba. Semmiképpen ne éheztessük magunkat. Így minimálisra tudjuk annak az esélyét csökkenteni, hogy kirámoljuk éjszaka a hűtőt. Gyuri bácsi a mindennapos mozgás fontosságát is hangsúlyozni szokta. Ennek érdekében engedjük el végre a távirányítót, tegyük le a mobiltelefont, és menjünk ki a természetbe. Egy séta a zöldben, mind testileg, mind lelkileg jó hatást tud ránk gyakorolni.

Lassítsunk le az asztalnál

Szabó Gyuri bácsi véleménye több táplálkozási  szakértőével is összecseng. Időt kell szánunk az étkezéseinkre, és érdemes minden falatot alaposan megrágnunk. Ha legalább a főétkezésekkor lelassítunk, akkor már sokat tettünk azért, hogy a kséő délutáni vagy az esti órákban ne nassoljunk, és azáltal ne vigyünk be plusz kalóriát a szervezetünkbe. Pukkadásig sem szabad enni, parancsoljunk megálljt magunknak, hogyha azt érezzük, hogy az elénk tett ételt már csak a szemünk a kívánja, mintsem a bendőnk.

Segítőink erdőről, mezőről

A gyógynövények palettája elég széles. Az erdők és mezők patikájában akad olyan növény, amely az emésztésünket segíti, a másik vízhajtó hatású, de még a vércukor szintünket is tudjuk velük stabilizálni. Ha tudatosan szeretnénk táplálkozni, nyugodtan cseréljük le a szokásos, önbecsapós „light” üdítőinket is egészséges, izgalmas ízvilágú, illatos gyógyteákra.

A magyar népgyógyászat egyik legsokoldalúbb növénye a bodza, amelynek teája vízhajtóemésztést elősegítő és vértisztító hatású. Testsúly csökkentő hatása is jól ismert. Napi egy-két csészével három-négy héten keresztül lehet inni teáját. A fehér akác hatékonyan csökkenti a gyomorsav termelését, csökkenti az étvágyat. Székrekedés esetén is ajánlott a fogyasztása.

mezei katáng azoknak lehet a segítségére, akik nehezen tudják tartani a kontrollt. A katáng tisztítja a májat, a vesét, a lépet, elősegíti az emésztést és vércukorszint-stabilizáló is. Zsírégető hatásáról ugyancsak ismert. Két-három perces főzéssel készíthetjük el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzuk le az akácvirágot! Napi egy csészével ihatunk belőle éhgyomorra, akár négy héten keresztül, majd tartsunk egy egy hónapos szünetet.

A csalán vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény, az egyik legjobb vértisztító. Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. Napi rendszerességgel fogyasztható. A hozzáértők úgy tartják, hogy a fogyókúrát érdemes mindig egy alapos méregtelenítéssel indítani, így a csalántea fogyasztása jó kiindulási alap lehet.

A csipkebogyóból készült frissítő tea is kiválóan támogatja a fogyókúrát. Szabályozza a vércukor szintet, étkezés után fogyasztva pedig segíti a zsír emésztését.  Arra viszont figyelnünk kell, hogy öt-hat órás hideg áztatással kell elkészíteni, hogy megtartsuk magas C-vitamin tartalmát, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Napi több csészével is fogyaszthatjuk: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, jellegzetes, savanykás íze pedig jóval frissítőbb, mint bármilyen szénsavas üdítő ital.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com, publicdomainpictures.net)