Jump to content

Hét szuper növénytáp, ami ne landoljon a kukában!

2017. 01. 17. 19:05

Az étel nem tűnik el, csak átalakul. Legalábbis átalakítva az ismert közmondást, igazzá tehetjük a mindennapokra vonatkoztatva is, főképp a növényápolás terén, hiszen számtalan dolgot kihajítunk a szemétbe, mert nem tudjuk, mi mindenre lehetne még jó! Morzsák,kortyok, maradékok? Listáztunk, mi mindenre hasznos!

 

Már rég elhagytuk azt a kort és szemléletet, amikor a víz volt a növények fő tápanyagforrása. Noha fejlődésükhöz elengedhetetlen, azért van néhány étel, amitől nem csak mi lakunk jól, hanem növényünk is szárba szökken. Általában minden háztartásban megtalálható belőlük legalább egy kiskanálnyi, ami ha már nem megy a szemétbe, újrahasznosul. Lássuk hát, melyek ezek!

Kávé

Mivel az emberek java része kávéval indítja a napot, így a kávézacc akarva-akaratlanul mindennapjaik részévé válik. A finom, pörkölt feketével pedig nem csak a fáradt szervezet, hanem a szobanövény is jól jár, mert gazdag táplálékforrás. Főként a rózsák, az azáleák és a rododendronok szeretik, no meg az örökzöldek. A megmaradt zaccból egy csipetnyit tegyél az öntözővízhez és meg is vagy vele!

Tojáshéj

A növények számára fontos tápanyag a kalcium, amit legegyszerűbben tojáshéjból nyerhetünk ki. Egy kiadós reggeli után biztosan a te konyhádban is akad néhány levetett héj, amit apróra törve hozzákeverhetsz a virágföldhöz.

Tej

Hasonlóan a tojáshéjhoz a tej is gazdag kalciumban. Ha egy-két csepp maradt a tejes doboz alján, akkor kevert el az öntözővízben, mert növényed hálás lesz érte, főképp a páfrányok!

Tea

Nem csak az angolok, hanem a szobanövények is szeretik a teát a cukortartalma és a benne található csersavak miatt. Utóbbiak a talajba felszívódva hosszas heteken keresztül bőséges tápanyaghoz juttatják a növényt, míg a cukor növekedésüket segíti.

Fokhagyma

Kifejezetten nem serkenti a növény növekedését, viszont távolt tartja gombás fertőzéseket és a kártevőket. Ráadásként a rózsákat még illatozóbbá teszi!

Aszpirin

Szintén jó antibakteriális hatása miatt, és a gyökeresedést is segíti. Az ideális arány: egy liter víz, fél aszpirin.

Hamu

Ugyan most nincs grill szezon, de a fahamu porhanyósság, megfelelő állagúvá teszi a talajt, így nyugodtan szórhatsz a növény földjére belőle.

Banánhéj

Akárcsak a tojás- a banánhéj is magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Kiváló tápanyag bármely növénynek, hála magas foszfor-, magnézium- és káliumtartalmának. Elég néhány kocka banánhéj a földbe és virágod nagyon hálás lesz érte.

Néha a legfurcsább dolgok hozzák a legszebb eredményeket, már ami a növényápolást illeti. De talán nem is csoda, hiszen minden, mindennel kapcsolatban van.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com, publicdomainpictures.net)