Jump to content

Öt tanács, amivel kint tartott házi kedvenced is túléli a telet!

2017. 01. 10. 09:05

Sajnos még mindig él a köztudatban az a furcsa félreértés, miszerint a kutya, macska és úgy am block a kinti állatok nem fáznak. Ez pedig nem igaz! Ha már a lakásba nem mehet be, legalább a kint létet tedd melegebbé számára, öt egyszerű lépéssel!

A napok óta tomboló zord időjárás nem csak minket, de házi kedvenceinket is megviseli. A dús bunda, és az örök vidám vakkantások ellenére, ők is fáznak! Viszont egy kis odafigyeléssel elviselhetőbbé tehetjük számukra is a hideg napokat, amiből az előrejelzés szerint akad még bőven.

Táp

A kutyatartás fontos eleme az állat megfelelő táplálása, ami fajtánként eltérő lehet, s persze a termet és a kor is fontos tényező. A téli időszakban viszont általános szabály, hogy a kinti kutyák – nemtől, fajtól, kortól – függetlenül energiadúsabb, zsírosabb tápot kapjanak. Szintén fontos, hogy vizüket is figyeljük, mert az a mínusz fokokban könnyen befagyhat.

Ruha

A kutyák mozgásigénye a hideg időben sem csökken. Így fordítsunk időt arra, hogy ugyan akkora sétát tegyünk velük, mint eddig és ne maradjanak el a közös játékok sem! Ami viszont fontos, hogy ha sétálni indulunk, akár kerti akár szobakutyáról van szó, adjuk rá kutyaruhát! Ha kutyaruha vásárlásra adod a fejed mindenképp tartsd szem előtt, hogy kényelmesen tudjon benne mozogni, ne akadályozza a kisebb-nagyobb dolgok elvégzésében, és lehetőleg ellenálljon a víznek is.

Kutyacipő

Nem úri flancolás, csupán praktikus gondolkodás. Ha a kutyát sétálni visszük a felsózott utak megmarják a talppárnáit, ami éles fájdalommal jár. Ne tegyük ki az állatot felesleges szenvedésnek, a vízálló anyagból készült és házilag is elkészíthető darab nagy segítség a négylábúnak.

Kutyaház

A kinti kutyák esetében viszont az összes közül, talán ez a legfontosabb. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, de ugyanezt mi magunk is elkészíthetjük.

A jó kutyaház ismérve, hogy nagyobb a kutyánál, de nem sokkal. A ház kívülről és belülről fából van és köztes anyagként szigetelőhab van benne. Legalább 5-6 centiméteres lábakon áll, így sem a hó, sem az eső nem áztatja és hűti az alját. A házat belül puha szőnyeggel, rongyokkal bélelt.

A kutyaházat tegyük fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre, és ha extrém hideg van, mint például a napokban, akkor egy kis időre engedjük be a kutyát a garázsba vagy az előszobába.

De ha módod van rá, engedd be, legalább a hideg éjszakákra! Mert ő is fázik!

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)