Jump to content

Állattartás "zöld" változatban

2016. 12. 06. 16:05

Az élet nem lenne ugyan olyan az szeretnivaló, bájos házi kedvencek nélkül. Nekik is kijár a vegyszermentes, és egészséges táppal megszépített élet.

A „zöld”, azaz környezetbarát, organikus tápok, játékok, samponok, bolhairtók, használatával csökkentjük a kisállat káros anyaggal való érintkezését, ami hálás feladat, hiszen tovább tudhatjuk kis kedvencünket az élők sorában. Ezen felül a bolygónak és nem utolsósorban a költségvetésünknek is jót teszünk.

Mindenekelőtt a kisállat tápokról fontos tudni, hogy a boltok polcain sorakozó 200-700 forintos árkategóriájú eledelek mindenféle darálékot, és adalékot tartalmaznak, és nem feltétlenül szín tiszta húsból készülne. Az organikus minősítésű, azaz adalékoktól mentes, élelmiszer-hús minőségű termék felhasználásából készült tápok viszont nyomonkövethetőbbek. A tál választáskor is igyekezzünk, ólommentes műanyag és kerámia tálakat választani, mert ezekben nem szaporodnak el a bacik.

A macskatartóknak arra is kell figyelni, hogy az alomban található agyagpor káros a tüdőre ezáltal a macskára. Környezetbarát macskaalom vásárlásával ez a probléma elkerülhető, illetve a környezetet sem terheljük vele, hiszen újrahasznosított dolgokból készül – fenyő, újság stb. –

A kutyatartók esetében is megoldható az ürülékprobléma, az eko-barát, környezetben lebomló zacskók használatával.

Szintén a kutyások számára kifejlesztett bio kender-és gyapjú nyakörvekkel és pórázokkal találkozhatunk a szaküzletekben. Ezek azért jobban, mint a hagyományos társaik, mert - a kendernek köszönhetően- tartós, erős, antiallergén, és biológiailag lebomlik.

A rossz, vegyszerekkel teli samponok és bolhairtók sok kutyánál bőrirritációt okoznak, és rosszabb esetekben közrejátszanak a rákos megbetegedés kialakulásához.

A játékok kiválasztását se vegyük félvállról, mert az mérgezheti meg legkönnyebben az állatot. A játék hosszas rágcsálásával elég dózis juthat be a szervezetbe, hogy később, betegség táptalajként szolgáljon. Drágább ugyan, de jobb ha okö-barát játékkal jutalmazzuk a kis kedvencet, mert ha abból lenyel pár darabot vagy csak szétrágcsálja, akkor sem lesz semmi baja,mert nincs benne mesterséges színezék, anyag stb.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)