Jump to content

A rendszertelenül szervízelt autó megbosszulja magát! De hogyan?

2016. 11. 16. 14:05

Sokan, a gyári garancia letelte után inkább úgy döntenek, a szomszéd utcában lévő sarki műhelybe, vagy egy ismerősük által ajánlott autószerelőhöz viszik a kocsijukat. Vajon megéri márkaszervizbe vinni autónkat, vagy az is elég, ha egy garázsműhelyre bízzuk?

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy miért is kell rendszeresen szervizbe vinni autónkat és honnan tudjuk, hogy mikor? „A szerviz intervallum nem véletlenül van pontosan meghatározva, ugyanis a gyár által előírt olajtípussal, maximum annak megfelelő km-t lehet megtenni, de több idő sem telhet el a két szervizelés között. Ez szavatolja, hogy semmilyen meghibásodás ne jöjjön létre a kenőrendszerrel kapcsolatban. Az Ügyfél pontos tájékoztatást kapa márkakereskedők által, hogy az időhöz kötött szervizt mikor kell elvégezni. Régebben a gépjárművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a mai modernvilágban ez már nem jelenthet problémát”- válaszolja meg a sokakat firtató kérdést Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója.

Az újabb típusú autóknál egyébként már megjelenik a kijelzőn a figyelmeztető jelzés, hogy az előző szerviz óta eltelt a meghatározott idő, vagy, hogy elértük a megfelelő kilométert és szervizbe kell vinni a kocsit. A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek, ahol a szervizfüzet a maximált értékeket tartalmazza, de az autó vezérlő komputere figyeli a vezetési ciklusokat (sok hidegindítás, városi araszolás, nagyobb terhelés, stb.) és ez alapján jelzi a szervizelés szükségességét.

Mi történik, ha mégsem visszük az autót időben szervizbe?

A szervizelés elhagyására különböző meghibásodások vezethetők vissza. Egy túlhajszolt autónál például

- a motorolaj előbb elhasználódik, ami a motor idő előtti károsodásához vezethet
- lazábbak lesznek az illesztések
- a kopás miatt zajosabb lesz a motor
- károsodik a turbó
- az autó fogyasztása is megnőhet
- egyéb meghibásodások léphetnek fel

Márkaszerviz vagy garázsműhely?

Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat. Ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt.

Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítéletekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik a versenyt a kis műhelyek áraival. Természetesen számla nélküli szervizmunkákra itt ne számítson senki, ám ennek ellentételezéseként a márkaszervizek által elvégzett munkák számon kérhetőek, elszámoltathatóak, nem beszélve a sok gyártónál elérhető kiterjesztett garanciáról.

Az 5 évesnél idősebb autó esetében különösen fontos a jó szervizválasztás, hiszen nem mindegy, hogy a garancia lejárta után is ugyanúgy számíthatunk-e jól bevált útitársunkra vagy sem. Hatványozottan igaz ez családi autók esetében, ahol a gyermekek miatt elengedhetetlen szempont, hogy az autónkban vakon megbízhassunk, különösen egy hosszú családi utazás esetén, akár külföldön.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pexels.com)