Jump to content

Vásárolj biopamutot, a bőröd meghálálja

2016. 06. 10. 20:00

A mindennapok során a bio és természetes anyagokból készült textíliák és ruhaneműk vásárlása kezd divatba jönni. De tudod miért szerencsésebb bio termék mellett dönteni?

Ha nyitott szemmel járunk a nagyobb ruhaboltok sorai között, felfigyelhetünk a bio pamutból készített termékek sokaságára. Első pillantásra nem tűnik fel égbe kiáltó különbség a hagyományos és organikus termék között, ám amint kipróbálod, érezni fogod a differenciát.

Mi fán terem a biopamut?

Az organikus pamut a biofarmgazdálkodás egyik terméke. Alapvető eltérése abban mutatkozik, hogy a termesztés során a palánta mentesül a vegyszeres kezeléstől és mesterséges anyagokkal való érintkezéstől. Ez egyrészt a környezetre, másrészt az egészségre nézve is előnyös, hiszen a feldolgozás során a kemikáliák nem ivódnak bele az anyagba, így a későbbiekben nem érintkeznek bőrünkkel sem.

Ezáltal tisztább, és egészségesebb termék készíthető belőle, mely nem okoz bőrirritációt, allergiát. A biogyapotból készült termékek csak a SOP által engedélyezett organikus anyagokat tartalmazhatják, amelyeket szigorú teszteléseknek vetnek alá, mielőtt megkapják a „bio” minősítést.

Tudod, mit jelent a környezetnek a biopamut?

A biogyapot termesztése és felhasználása jócskán környezet- és egészségkímélőbb, mint a klasszikus gyapottermesztés, mégis a világon összesen 1%-ra tehető a biogyapot földek száma.

Utóbbi elszomorítóan kevés, mert független kutatások támasztják alá, hogy a biogyapot gazdálkodás során keletkező szennyvizek növényvédőszer-tartalma ötször alacsonyabb, mint a hagyományos gyapottermesztés során keletkezőé. Ennek köszönhetően csökkenthető a talaj eróziója, és a növények rohamos pusztulása.

(Kép:thenewfashionnorm.com)