Jump to content

Komposztáló házilag, hogy kerted se éhezzen!

2016. 04. 14. 12:31

Komposztálni élvezet, csupán egy jó komposztáló kell hozzá, amit fillérekből megalkothatsz!

 

A jól termő, egészséges kert a megfelelő trágyázáson múlik, ám a tősgyökeres városi ember nem szívesen trágyázza a kertet, inkább más alternatívát keres. Számukra a megoldás a komposztálásban rejlik, ami a szerves hulladékot, kert-táplálékká alakítja.

Komposztkisokos, leendő komposztálóknak

Tudni levő, hogy a házi komposzt a legjobb a földnek, a legtermészetesebb humuszforrás, amelynek nagy előnye az, hogy pénzbe se kerül és helyben van, így nem kell szállítani. A humusztartalom pedig elengedhetetlen, ha jó termést és egészséges gyümölcsfákat és szőlőt szeretnénk kertünkben tudni.

Miből lehet komposzt? Szinte bármiből, pontosabban a lehulló lomb, az évelő virágok levágott szára, a kiszedett zöldségek levele, szára, a kipréselt szőlőtörköly, a rostos tőzeg, a lombos fák fűrészpora, a lekaszált fű, a papírhulladék kiváló alapanyag. Amit viszont soha ne tégy komposztba: műanyag, cserép, kutyaürülék, beteg növények, kövek és más bomlásra képtelen szerves hulladékok.

Komposztáló készítés

Annyira egyszerű, hogy az csak na! Amire szükséged lesz, az egy műanyag, lecsukható tetejű láda és egy fúró. Annyi vele a dolgod, hogy a láda oldalába lyukakat fúrsz és belehelyezet a komposztot. Tipp: ne aprítsd fel a szerves hulladékot! A korhadási folyamatot átkeveréssel, oxigénhez jutatással gyorsíthatod!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: birdsandblooms.com)