Jump to content

Ne hanyagold el kerted télen sem!

2016. 01. 05. 09:00

A tapasztalt kertészek már valószínűleg tudják, hogy a tél a kert szempontjából a tavaszra való felkészülés időszaka, de nem árt ezt újra felidézni, hiszen az ismétlés a tudás atyja. A hideg ellenére, sem szabad ignorálni a kerti munkát, mert az bizony megbosszulja magát kora tavasszal.

A kert főként a nyári és kora őszi időszakban a legkihasználtabb, a kertészkedést, és a kint töltött órákat alapul véve. A hidegebb időszak beköszöntével azonban sokan szögre akasztják a kertészkesztyűt, pedig az udvar ilyenkor is igényli a törődést.

Mivel szerencsére még az ország fele hómentes, így azoknak van idejük téliesíteni a kertet, akik eddig még nem tették meg. A kisebb fák, bokrok, növények téliesítése annyit tesz, hogy avart és földréteget húzunk fel 30-40 centi magasan a bokrok és kis fák tövére. Így kerülhető el legegyszerűbben azok megfagyása. A kert többi részére, a virágágyásba, évelő virágok helyére érdemes mulcsozó anyagot teríteni, azaz talajtakarást végezni. A talajtakarás mellett ne felejtsük a kerti csapokat és locsolókat ellenőrizni, hogy biztosan vízmentesek legyenek.

Az alapvető kertészeti feladatok mellett a tél remek alkalmat kínál a nem kellő, esetleg elöregedett fák, bokrok kivágására. A megfelelő technikával néhány óra alatt végezni lehet vele. Csupán annyi a dolgunk, hogy először fűrészeljük le az ágakat, majd ássuk körül a fa tövét, és a törzs körkörös, oldalirányú mozgatásával minél nagyobb gyökérkoronát hozzunk felszínre.

Az enyhébb, napos idő beköszöntével neki lehet állni a gyümölcsfák törzsének „megtisztításához”.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: theecologist.org)