Ahány kutyus, annyi ízlés, alább a legkedveltebb kettő elkészítéséről olvashatsz.
Marhapástétomos falatkák
Hozzávalók:
- 1 kg marhagulyáshús, 1 kg vegyes zöldség (lehet mirelit), ½ kg borsó, ¼ kg rizs, 5 kk. zabkorpa, 5 kk. búzacsíra, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 ek. ételízesítő.
A marhahúst az ételízesítővel feltesszük főni bő vízben. Mikor már majdnem megfőtt, beletesszük az apróra vágott zöldségeket és a borsót. Negyed óráig még főzzük, majd beletesszük a rizst és addig főzzük, amíg a rizs jó nagy és puha, szinte túlfőtt lesz. Fedő segítségével leöntjük róla az összes vizet, majd belekeverjük a zabkorpát, búzacsírát és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet ledaráljuk. Elosztjuk 2-3 napi adagokra és dobozoljuk. Egyet a sima hűtőbe, a többit a mélyhűtőbe tesszük. A rizs miatt ne tegyünk egy dobozba 2-3 napi adagnál többet, mert ennyi ideig tárolható a főtt rizs sima hűtőben!
Sütőtökös jutalomfalat
Hozzávalók:
- 60 deka sütőtök, 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű vagy sima), 4 evőkanál méz, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj, fél teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor), fél teáskanál fahéj (kihagyható).
A tököt felvágjuk, kikaparjuk a magját és feldaraboljuk, majd alufóliával letakarva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha majdnem megpuhult, akkor még kicsit pirítsunk rá a tetejére. Miután kihűlt, kanállal kikanalazzuk a héjából, összekeverjük a mézzel, az olajjal és a vízzel. Utána hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, és összegyúrjuk, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Mi először 30 deka liszttel próbáltuk, de úgy nagyon ragacsos maradt, így megtoldottuk még öt dekával, így már szépen összeállt. Kanállal szedjünk ki kicsi, egyforma darabkákat a tésztából, gyúrjunk belőle golyókat, és lapítsuk őket szét a tenyerünkben. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szárazra sül, és nekünk kétszer 30 darab falatka jött ki belőle.
Májas keksz
Hozzávalók:
- 40 dkg sertés-, marha- vagy csirkemáj, 50 dkg liszt, 2-3 db krumpli.
A májat megfőzzük összeturmixoljuk. A krumplit is megfőzzük, összetörjük, majd összekeverjük és hozzáadjuk a lisztet. Nyújtható tésztának kell lennie belőle, a formázás miatt. Ezt követően ki kell sütni megolajozott tepsire téve. Ha több krumpli estén puhább lesz, ha kevesebbnél, ropisabb.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: madmikesamerica.com)