Jump to content

Darázsmentes zóna a kertben? Megoldható!

2015. 09. 03. 09:00

A jó időt kihasználva az ember szívesen tölti idejét a szabadban sütögetéssel, evészettel vagy csak békés ücsörgéssel. Azonban a legidillikusabb pillanatokat is másodpercek alatt képes szabotálni a zümmögő fullánkos fenevad, ami elől legtöbben sikoltva menekülnek. Ha szeretné darázsmentesen élvezni a jó idő utolsó napjait, akkor érdemes kipróbálni az alábbi fortélyokat.

A darázs és méhcsípés egyaránt fájdalmas és veszélyes lehet az arra érzékenyek számára, nem beszélve arról, ha esetleg egy óvatlan pillanatban le is nyeli az állatot, ami a cukros üdítőbe esett.

A fenti szituációkat könnyen el lehet kerülni, ha úgynevezett darázs csapdákat helyezünk el a kertben, teraszon, ami az összes fullánkost egy helyre csalogatja.

Több módon is készíthetünk hatékony darázscsapdát.

Műanyagpalackból:

Vegyünk egy ollót, egy 500 ml-es PET palackot, ragasztószalagot, és egy cipőfűzőt. Vágjuk el a PET palackot az ollóval a nyaka alatt 4-5 centiméterrel. Az illesztések széleit ragasszuk le ragasztószalaggal, majd Töltsük meg a palackot 1/3 részig csalétekkel. A csalétek készülhet állott sör, erjedt limonádé, némi rovarirtószer keverékéből. Fúrjunk két lyukat a PET palack felső részére, dugjuk át rajta a cipőfűzőt, és lógassuk fel a kívánt helyre.

Befőttesüvegből:

Az előbbi elméletet befőttesüvegre is lehet alkalmazni, annyi különbséggel, hogy miután a csalit beletöltöttük fóliával fedjük le az üveget, és vágjunk rajta egy öt forintosnyi nyílást.

A fentieken túl sokan alkalmazzák azt az egyszerű technikát, hogy egy maréknyi szőlőt kitesznek a kert végébe, amiből a darazsak kedvükre falatozhatnak. Az ötlet nem rossz, főként környezetbarát, viszont ez csak jobban vonzza az állatokat.

Ha választani kellene – az őszhöz közeledve- érdemes az első megoldást választani. Fontos azonban, hogy csak olyan helyre tegyük a csapdát, ami tisztes távolságban van a mindennapi mozgásterünktől, persze nem annyira, hogy környékezzenek a darazsak, méhek.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: pixstatic.com)