Jump to content

Rengeteg gyerekjáték veszélyes

2020. 07. 09. 10:10

A plüssjátékok 68 százaléka, azaz tízből majdnem hét jelent súlyos veszélyt a vásárlókra nézve, ráadásul a biciklikre szerelhető gyerekülések mindegyike problémás - derült ki az Európai Bizottság legfrissebb, Gyors Riasztási Rendszerében rögzített bejelentésekről készült riportból. A rendszer működése segít megakadályozni, hogy veszélyes termékek kerüljenek a fogyasztókhoz. A rizikós  termékek miatti intézkedések száma évről évre növekszik, 2019-ben 10 százalékkal, azonban 2015-ös adatokhoz képest 63 százalékkal több esetben indult eljárás.

Lassan nagykorúvá válik az Európai Bizottság fogyasztókat, vásárlókat védő rendszere
2003-ban indult el ugyanis a Gyors Riasztási Rendszer (Rapid Alert System), amely a veszélyes, nem élelmiszereket  szűri ki.  A rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan lehet eljárni egy-egy problémás termék esetében. Az adott termékre vonatkozó aggályos információk alapján a rendszer veszélyesnek minősítheti azt vagy indokolt esetben elrendelheti a visszahívását. Ezzel pedig a biztonságos termékek áramlását segíti elő az EU tagállamokon belül. A legújabb fejlesztések eredményeként a rendszeren belül lehetőség van priorizálni és akár azonnali figyelmeztető jelzést küldeni, amelyre idén tavasszal, az egészségügyi maszkok kapcsán volt a leginkább szükség. “A riasztási rendszer 24 órán át elérhető a hét minden napján, biztosítja az információáramlást tagállamok között is. 2019-ben óriási erőfeszítést igényelt, hogy megvédjük az európai fogyasztókat a veszélyes termékektől, illetve az ezek okozta esetleges sérülésektől. Mindemellett a bizottság azon dolgozik a tagállamokkal közösen, hogy minél több terméket teszteljenek. Ez a munka azt eredményezte, hogy 75 kifejezetten veszélyes termékre hívták fel a figyelmet a rendszeren keresztül” - emelte ki Didier Reynders, uniós igazságügyi biztos.

Slime sem a legjobb ajándék gyerekeknek
A 2019-ben 31 résztvevő országban összesen 4477 esetben indult azonnal vizsgálat egy-egy veszélyes termék miatt, ez kedvezőtlen adat abból a szempontból, hogy  10 százalékos növekedést mutat 2019-hez képest. Vagyis több veszélyes termékkel kellett kitessékelni a piacról. 

A veszélyes termékekkel szemben többféle eljárás is létezik, egészen a termék visszavonásától a megsemmisítéséig. Ijesztő, hogy a legveszélyesebb termékeknek a gyerekjátékok bizonyulnak, ezek között is az apró, lenyelhető részeket vagy vegyi anyagokat tartalmazóak lehetnek a legkárosabbak a fogyasztókra, akár gyerekekre nézve is. Problémásak többek között a plüssállatok vagy a készségfejlesztő játékok közé sorolt slime termékek.

A veszélyestermék-bejelentések 29 százaléka vonatkozott gyerekjátékokra, a második legproblémásabb termék pedig az elektromos közlekedési eszközök - köztük az elektromos rollerek - voltak 2019-ben. A bejelentett termékek 27 százaléka okoz sérülést - mondjuk a könnyen megrepedő, töredező anyag miatt -,  23 százalékuk nem megfelelő vegyi anyag használata miatt számít veszélyesnek, 13 százalékuk pedig akár fulladást is okozhat.



Termékteszteléssel előzik meg a bajt
Az Európai Bizottság közzétette a CASP (Coordinated Activities on the Safety of Products) elnevezésű terméktesztek eredményét is, ennek keretében összesen 652 terméket vizsgáltak szigorú biztonsági szempontok szerint Európa-szerte. A tesztelt termékek között már említett a plüssjátékok, slime-ok, elektromos közlekedési eszközök, biciklire szerelhető gyermekülések, elektromos töltők és akkumulátorok szerepeltek. A tesztelt termékek 38 százaléka nem felelt meg az EU-s szabványoknak, 11 százalékukról pedig kiderült, hogy komoly sérüléseket okozhatnak.  Meglepő, egyben aggasztó eredmény, hogy a biciklis gyermekülések egyike sem ment át a teszten. Igaz,  csak 8 százalékukat találták kifejezetten veszélyesnek. A tesztek során, 68 százalékban a legveszélyesebbnek a plüssjátékok bizonyultak, a legkevesebb problémát pedig, mindössze 1 százalékos bukási aránnyal az akkumulátorok jelentették a vásárlók számára. 

Maszkok, kézfertőtlenítők és védőöltözetek tesztje következik
A koronavírus-járvány kapcsán idén tavasszal rengeteg bejelentés érkezett maszkokkal, kézfertőtlenítőkkel, védőöltözetekkel kapcsolatban. 

Éppen ezért az uniós szakemberek  a következő tesztek vizsgálatok főszereplői ezek a termékek lesznek. A tesztsorozat ebben a hónapban, 2020 július közepén indul majd. A vizsgálatok lefolytatása után az eredményekről beszámolót készül.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)