Jump to content

Így töltik a nyarat a magyar kisgyermekes családok

2020. 07. 02. 16:00

Átlagosan 2-6000 forintot költenek a magyar szülők strandjátékra az idei nyáron, legtöbben a vízipisztolyokat, a kerti medencéket és a homokozó készleteket keresik - derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából.

Főként anyagi és a vírus miatti megfontolásból idén tízből csak két gyermek megy táborba. Nyaralni a kisgyermekes családok kicsivel több, mint fele megy, és többségében ők is belföldi úti célt választanak.

A nyári szezonban jellemzően 2-6000 forintot költenek a magyar szülők strandjátékokra egy vásárlás során - derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. Tavalyhoz képest az átlagos kosárértékek (7900 Ft online, ill. 4100 Ft hagyományos áruházban) és a saját forgalma alakulásában nem vár növekedést a játékkereskedő: Gyaraki Dávid marketingvezető elmondta, hogy a teljes éves forgalmuk 16 százalékát adja továbbra is a nyári időszak.

A nyári játékpiacot a vízipisztolyok, a kerti medencék, a homokozó készletek, a strandlabdák és az úszógumik mozgatják leginkább. "Továbbá a gyerekek és felnőttek körében egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző formájú - például hattyú, fánk, unikornis - strandmatracok és úszógumik, illetve a másfél-két méter átmérőjű páva, kagyló, angyalszárny alakú matracszigetek" - tette hozzá Gyaraki Dávid. A kutatás alapján a strandolás mellett a kicsik a játszóterezést, a kirándulást és az állatkerti látogatásokat élvezik legjobban, rossz idő esetén pedig a LEGO-zás, rajzolás és tévézés nyújtja számukra a legvidámabb kikapcsolódást.

Minden ötödik gyermek megy táborba idén

A nyári gyermekfelügyeletben nagy segítség a szülőknek a táborozás lehetősége. Míg tavaly tízből négy 14 éven aluli gyermek volt táborban, addig idén tízből ketten élvezhetik csupán ezt az üdülési formát. A szülők 45%-a máshogy is meg tudja oldani, hogy ne legyen egyedül gyermeke, 30%-a anyagi okok miatt, 25%-a pedig a vírusveszély miatt nem küldi táborozni a gyermekét. "Ahol van lehetőség, ott a legnépszerűbb a 4-5 napos napközis-, a sport- és az alkotótábor, ezekre a válaszadók kétharmada 20-40 ezer forintot szán, amit tízből négyen további napi 1-3 ezer forint zsebpénzzel egészítenek ki" - ismertette az eredményeket a marketingvezető.

Belföldi nyaralást terveznek a kisgyermekesek

A REGIO JÁTÉK felmérése alapján a magyar kisgyermekes családok mindössze 5%-a tervez külföldi nyaralást, belföldön viszont a megkérdezettek 47,5%-a indul útnak nyáron: legtöbben a Balaton felé veszik az irányt, kedvelt úti cél továbbá Zalakaros, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza és Gyula is. A kikapcsolódás alapkellékei természetesen a strandjátékok, de nem maradnak otthon az alvós plüssök, a homokozó készletek és az egész családot összehozó társas- és kártyajátékok sem.

TOP10 játék a nyári szezonban a REGIO JÁTÉK értékesítési adatai szerint:

1. Felfújható strandjátékok
2. Labdák
2. Strandjáték, medence
4. Sportszer, labda
5. Lábbal hajtós játékok
6. Szabadtéri játék
7. LEGO
8. Társasjáték, kártya
9. Baba, babakocsi
10. Bébijáték, kellék

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu;Regio Játék | Kép: pixabay.com)